уторак, 31. мај 2011.

Cokoladne palacinke sa slatkom pavlakom i jagodama


Iako vam se mozda ne cini tako na prvi pogled, ovo je jedan zaista brzi slatkis koji cete napraviti za nesto manje od sat vremena (racunajuci i vreme koje vam je potrebno za pecenje palacinki, filovanje i fotkanje;)). Palacinke svi znamo da napravimo ali one nekada mogu biti i od cokolade, tacnije ovakav "cokoladni" efekat mozemo lako postici ako u pripremljenu smesu dodamo i malo kakao praha. Da bi se postigao bolji kontrast, palacinke cemo ovog puta filovati umucenom slatkom pavlakom i svezim vocem i posluziti uz topli umak od cokolade... a sada brzzzzo na posao!:)))

Sastojci: 225 g brasna ( ili 1,5 solja od 2 dl), 75 g  (0,5 solje) kakao praha, 4 kasike secera, 1 kesica vanilin secera, 4 dl mleka (2 solje), 2 kasike rastopljenog maslaca (ili ulja), 2 jajeta, malo ulja za pecenje palacinki

Fil: 2,5 dl slatke pavlake, 2 kasike secera u prahu, oko 300 g svezih jagoda

Umak od cokolade2,5 dl slatke pavlake, 200 g cokolade

Priprema:

Izmesati brasno sa secerom i kakaom u prahu. Sipati postepeno hladno mleko i mesati dok se ne dobije fina smesa bez grudvica. Dodati 2 jajeta (samo blago ulupana) i 2 kasike rastopljenog maslaca. Ispeci palacinke na klasican nacin u zagrejanom tiganju na malo ulja. Ova mera je dovoljna za 10-12 palacinki.

U medjuvremenu, oprati jagode, skinuti peteljke i iseci na sitne kockice. Umutiti slatku pavlaku u slag, dodati secer u prahu po ukusu i filovati ohladjene palacinke. Preko fila rasporediti seckane jagode pa sve zamotati u rolatic ili preklopiti na 4 dela.


Za umak, zagrejati slatku pavlaku i  pre nego sto provri pomeriti sa ringle. Dodati cokoladu izlomljenu na kockice i mesati dok se sve fino ne rastopi.


Predlog za serviranje: na tanjir staviti 2 kasike toplog umaka od cokolade, malo rasiriti kasikom da dobije oblik kruga, preko toga "nacrtati" spiralicu od neumucene slatke pavlake i tankim stapicem brzo izvuci crte, povlaceci od sredine prema spolja da bi se dobila ovakva sara na tanjiru. Preko svega staviti palacinku koju smo presekli na pola i sve posuti sa malo secera u prahu.

Ako vam je lakse ovaj preliv mozete slobodno sipati i preko palacinki, bice podjednako ukusne... posluzite ih odmah i uzivajte!:)))

субота, 28. мај 2011.

Spikovani vrat sa povrcem iz pecnice


Vec sam mislila da cu propustiti ovaj krug nase blogerske igrice Ajme, koliko nas je koju je osmislila Snjezana sa bloga Dalmacija Down Under. Naime, ostalo je  jos par dana do isteka kruga a ja jos nikako da smislim sta bih mogla da napravim na temu piva, posto nam je taj zadatak zadala nasa Ana sa bloga Kasicica secera i prstohvat soli.:)

Na kraju, u pomoc mi je priskocio tata sa idejom tj. receptom za jedan fini rucak koji je pronasao na netu (zapravo, odstampao mi je citavu hrpu receptica u cijoj se pripremi koristi pivo;)), a odlucila sam se za ovaj predlog i evo kako je to sve izgledalo... ovde mozete procitati originalni recept i pogledati video.;))


Sastojci: oko 1,7 kg svinjskog vrata u komadu (bez kostiju), 1 kg mladog krompira, 3 dl svetlog piva, 2 paradajza, 3 dl mesne supe, 70 g senfa, 50 g pancete, 6-7 reznjeva belog luka, 2 grancice ruzmarina, 1 glavica crnog luka, 50 g zelenih punjenih maslina, so, biber

Priprema:

Meso izbockamo ostrim nozem na par mesta da se naprave rupice, pa u svaku naizmenicno stavimo po jedan rezanj pancete i belog luka. Meso posolimo i pobiberimo, zacinimo suvim zacinom po ukusu, dodamo grancice ruzmarina i prelijemo marinadom napravljenom od piva i senfa. Ostavimo da stoji tako u marinadi barem 3 h u frizideru.

U medjuvremenu pripremimo povrce, krompirice oljustimo i iseckamo na cetvrtine a crni luk na kolutice. U originalnom receptu se koristi cherry paradajz ali moze se staviti i obican., samo isecen na manje kriske.


U posudu za pecenje sipamo malo ulja, stavimo krompirice, preko njih rasporedimo kolutice luka, dodamo zatim paradajz isecen na cetvrtine i masline. Na kraju, izvadimo meso iz marinade i stavimo preko povrca, dodamo i grancice ruzmarina (posto nisam imala svezi, koristila sam suseni ruzmarin).
Sve stavimo da se pece u rernu zagrejanu na 200 C oko 20 minuta. Meso zatim prelijemo vrucom mesnom supom i vratimo nazad u rernu da se pece jos naredna 2 h uz povremeno prelivanje. Negde na polovini pecenja, meso mozete preokrenuti na drugu stranu da bi se sve fino ispeklo i ne zaboravite da prelijte sokom od pecenja koji put.;)

Kad je sve lepo omeksalo, meso iseci na tanje snite i posluziti zajedno sa povrcem sa kojim se peklo, po zelji preliti sa malo umaka od pecenja... bon appetit!;))


P.S. Dragi moji, u poslednje vreme ne mogu da ostavim svaki put komentar na vasim blogovima jer mi iz nekog razloga ne prihvata ni Google account ni OpenID, ne mogu cak da kuckam ni kao anonimni posetilac.... neki put mogu da unesem ime i URL adresu ali ta opcija mi se ne otvara svaki put (recimo na blogu kod Tine i Mirjane). Pa, dok to ne resim, samo da znate o cemu se radi... ili ako neko mozda moze da pomogne, hvala unapred!;)

недеља, 22. мај 2011.

Brzi desert sa jagodama i "dama u plavom":)


Ako se mozda pitate kakve veze ima desert sa jagodama i tamo neka misteriozna "dama u plavom", odmah cu vam reci... nemaju bas puno veze, cak nisu ni iz iste price.;) Htela sam samo da vas posluzim jednim brzim desertom i privucem vasu paznju... naime, zelim da vas pocastim za novu biljcicu na terasi od koje ocekujem da bude makar priblizno nalik onoj na zaglavlju bloga.:))

Pa, ako i ne bude sasvim licila na svoju rodjaku "u plavom", bicu sasvim srecna ako barem bude cvetala... ova dama u raskosnim plavim nijansama se zove Wisteria sinensis i mogu vam reci da je prilicno neobicna.... ako vas zanima da procitate nesto vise o njoj mozete to uciniti ovde.;))

Evo, ovako izgleda dok je sasvim mala... i mada nece imati iste uslove kao kada bi rasla u nekoj basti, na otvorenom gde bi imala puno vise prostora da se baskari, nadam se da joj biti sasvim prijatno i u velikoj zardinjeri, sa puno minerala i ostalih hranljivih stvari koje su potrebne jednoj neznoj biljcici da bi lepo napredovala.

"Malena" je fotkana istog dana kada je stigla u paketu brzom postom iz Ivanjice i za sada fino napreduje... nadam se da cu sledece godine vec moci da vam pokazem kako je lepo porasla (hm, mozda bih mogla da joj obelezavam recke na ogradi i pratim kako bude rasla.;)))



A sada da se malo zasladimo... izvolite, posluzite se! Ovo su prve jagode koje sam probala ove godine i pola je odmah zavrsilo u ovoj ledenoj poslastici, pa evo sta nam je potrebno od sastojaka:


Sastojci za mrvice od keksa: oko 100 g mlevenog  Plazma keksa, 50 g maslaca

Krema: 2,5 dl slatke pavlake, 2 dl kisele pavlake, 2-3 kasike secera u prahu, oko 500 g svezeg voca (jagode, maline i sl.)

Dekoracija: 1 dl slatke pavlake, malo mlevenih lesnika za dekoraciju

Priprema:

Keks preliti rastopljenim maslacem i sve zajedno izmrviti da se dobiju fine mrvice (nesto kao podloga za cheesecake), po potrebi dodati jos malo keksa ili maslaca. Slatku pavlaku umutiti kao slag, dodati kiselu pavlaku i sve pazljivo izmesati. Ako volite da krema bude sladja mozete staviti i malo secera u prahu.

U duboke case redjati naizmenicno slojeve mrvica od keksa, kreme, svezeg voca i tako redom dok ne ispunite celu casu. Na kraju ukrasiti samo umucenom slatkom pavlakom, staviti jednu jagodicu i sve posuti mlevenim pecenim lesnicima.... uzivajte uz neki lep film!;))



четвртак, 19. мај 2011.

Przena piletina na kineski nacin


Ako volite kinesku kuhinju onda ce vam se sigurno dopasti i ovaj brzi receptic za spremanje hrskave piletine. Uz to mozete napraviti i pikantni umak koji cete posluziti zajedno sa dinstanim povrcem i piletinom, obe kombinacije su podjednako fine.:))

Sastojci: 350 g pileceg belog mesa, 1 belance, 1 kasika gustina (skrobnog brasna), 1 veca sargarepa, 1 chillli papricica, malo svezeg djumbira, 1 cesanj belog luka, 1 kasicica secera, 1 kasicica susama, so, biber

Za umak: 0,5 dl pilece supe, 1 kasika gustina, po 1 kasicica chilli sosa, koncentrata od paradajza i meda, 1 kasika soja sosa, 1 kasika sherry-ja

Priprema:

Pilece belo meso iseci na trakice ili kockice jednake velicine, posoliti i pobiberiti. Belance blago ulupati i izmesati sa gustinom pa u to uvaljati trakice isecene piletine. Zagrejati ulje u woku i prziti piletinu 2-3 minuta dok ne postane zlatno rumena i krckava. Izvaditi na kuhinjski papir da se upije visak ulja.

Saragarepu iseci na cvetice, chilli papricicu na trakice, djumbir na tanke ploske a beli luk ostaviti ceo, pa sve zajedno kratko proprziti na tom istom ulju. Dodati kasicicu secera da bi se povrce fino glaziralo i susam ako zelite (ali nije obavezno). Da bi sargarepa bila meksa mozete staviti i par kasika pilece supe i kratko prodinstati. Sada vratite trakice przene piletine, sve zajedno jos malo dinstajte i posluzite toplo uz prilog od kuvane rize.


Ako volite slatko-slane kombinacije, mozete pripremiti i ovaj pikantni umak: izmesati sve sastojke za umak, dodati povrcu koje smo kratko proprzili i kuvati dok se umak ne zgusne. Sada vratiti piletinu, jos malo promesati da se sve fino upije i zajedno dinstati jos 1-2 minuta. Posluziti uz prilog od rize i posuti seckanim mladim lukom.... prijatno!:)))


субота, 14. мај 2011.

Strudlice sa mesom


Ako vam je slucajno ostao pire krompir od rucka, ovo je zgodan nacin da ga iskoristite, testo sa kuvanim krompirom je vrlo mekano i ukusno... mozda jos stignete da napravite sutra za dorucak, zelim vam prijatan vikend uz ove fine strudlice!;))

Sastojci: 800 g mekog brasna, 250 g pire krompira, 250 g margarina, 2 kasicice soli, 1 jaje, oko 2,5 dl mleka, 50 g svezeg kvasca; 1 jaje za premazivanje i susam za posipanje

Nadev: 400 g mlevenog mesa, 150 g sampinjona, 1 glavica crnog luka, so, biber

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka sa kasicicom secera i malo brasna. Poklopiti i ostaviti na toplom dok ne ispuni solju. Zamesiti testo od navedenih sastojaka i pripremljenog kvasca, pa ako je potrebno dodati jos malo brasna. Testo staviti u kesu i ostaviti da prenoci u frizideru.

U medjuvremenu pripremiti nadev: na ulju proprziti sitno seckani crni luk, dodati mleveno meso i listice sampinjona, pa sve zajedno dinstati dok ne omeksa. Posoliti i pobiberiti po ukusu, ako volite mozete dodati i 2 kasike pirea od paradajza.


Testo koje je odmaralo podeliti na 5 jufkica i jednu po jednu razviti u pravougaonu koru. Staviti nadev po duzini a bocne stranice testa preklopiti prema unutra, da fil ne bi iscurio prilikom pecenja. Zaviti kao rolat i staviti na podmazan pleh za pecenje. Na isti nacin napraviti i sve ostale strudlice.

Strudlice pre pecenja premazati umucenim jajetom i posuti susamom. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 35-40 minuta dok fino ne porumene. Izvaditi ih iz rerne, pokriti suvom krpom i sacekati da se malo prohlade pre secenja... uzivajte u ovom finom pecivu, prijatno!:)))


Recept je iz casopisa Dobra hrana a testo se moze praviti i sa mascu umesto margarinom kako stoji u originalnom receptu.

Jagnjetina u skartocu




Mozda jedan od najpopularnijih reality show-a je svakako Masterchef, kulinarski obracun kuvara amatera koji se vec neko vreme prikazuje u svetu (na youtub-u se mogu pogledati snimci iz prethodnih sezona;)). Ako kojim slucajem mozete da pratite emisije Masterchef-a na NovojTV, onda ce vam ovaj recept sigurno biti poznat... kockice mekane jagnjetine i krompirici peceni u paketicima od papira, mmm vrlo ukusno. Hvala i mom drugaru koji me je uputio na ovaj fini receptic, a ovde mozete procitati original.:))

Jagnjetina u skartocu


Sastojci: jagnjece meso od plecke, krompir, crni i beli luk, suseni paradajz, nekoliko crnih maslina, malo crnog vina, so, biber, ruzmarin

Priprema:

Meso odvojiti od kostiju i iseci na manje komade, najbolje da kocke budu 5x5 cm da bi se lepse ispekle. Meso posoliti i pobiberiti i kratko zapeci sa obe strane na maslinovom ulju. Krompir iseci na cetvrtine i zajedno sa kostima kuvati do pola u posoljenoj vodi.

Crni luk iseci na trakice a beli na tanke listice, pa sve zajedno kratko proprziti na ulju zajedno sa mesom. Dodati masline, suseni ili svezi paradajz isecen na cetvrtine, krompir, sipati malo vina, dodati ruzmarin i sve zajedno dinstati jos par minuta.


Na papir za pecenje prebaciti meso i povrce zajedno sa sokom od pecenja i zavezati paketic. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 45-60 minuta. Moze se servirati tako u paketicima ali meni je bilo zgodnije da raspakujem i sve lepo slozim na tanjir.;))


Meso pripremljeno na ovaj nacin  je vrlo mekano i socno, upije sve arome i mirise od povrca i zacina... najtoplije preporuke za probu, prijatnoo!;)))

уторак, 10. мај 2011.

Za dobro jutro - Jelenini djevreci i Dukkah stapici


Dragi moji, jos uvek sam u gostima na vasim blogovima i zato vam necu ovde puno pisati, nego cu vas odmah uputiti kod Alise u zemlju djevreka iliti kod Jelene koja pise blog Food for thought .:)) Tu mozete procitati orginalni recept kako se prave ovi mirisni turski simiti sa slike, i jos puno finih recepata za peciva i razne delicije... uzivajte i zelim vam lep pocetak dana uz soljicu bele kafe i ove "vencice sa susamom".;))


Djevreke koje vidite na slikama sam radila po prvom Jeleninom receptu, jedino sto sam malo skratila vreme cekanja izmedju pojedinih faza pripreme, pa se tako testo odmaralo samo nekih 20-tak minuta do pola sata u odnosu na originalni receptic. Pre pecenja sam ih samo premazala secernim sirupom (nisam ih potapala u med, jer mi se ucinilo da bi bili previse slatki) i odmah zatim posula sa malo prepecenih susamovih semenki... testo je fino i krckavo, bas nam se dopalo, a sledeci put cu isprobati i u nekoj drugoj varijanti!;))




Jos jedan zanimljiv isprobani recept za krckave stapice sa mirisnom mesavinom zacina koji sam nasla kod nase drage Kranjice na blogu Thursdaycooking. Kao sto sama autorica pise, Dukkah je egipatska mesavina zacina kojom se posipaju stapici pre pecenja i moze da varira u zavisnosti od ukusa. Ja sam koristila susam, kim, biber i korijander i bili su zaista mirisni i ukusni.:))

Ako volite, ove stapice mozete grickati uz maslinovo ulje, a mi smo ih posluzili uz salatu od krastavaca i kisele pavlake. Veoma su izdasni tako da cete sigurno par dana imati sa cime da se zanimate, gric, gric... prijatno!;))


четвртак, 05. мај 2011.

Punjene pomorandze i musli plocice


Dok jos ima svezih pomorandzi napravite i ovaj brzi slatkis i posluzite ga u "casicama" od pomorandze, a ako ste ljubitelj "zdravih" grickalica onda ce vam sigurno dopasti i ove musli plocice sa suvim vocem i pahuljicama.;))



Ovo je jedan odlican i brzi slatkis koji pravi nasa Aleksandra sa bloga Sweet food ... najpriblizniji opis bi bio da je vrlo slicno biskvitu koji je posluzen na jedan potpuno novi i originalni nacin, a kako tek dobro mirise, mmmmm... i ukus i miris svezih pomorandzi!;))

 Ovde mozete procitati ceo recept ako budete zeleli da isprobate.:))





Kod Ane na blogu Kasicica secera i prstohvat soli nasla sam ove zanimljive grickalice sa puno suvog voca, orasatih plodova i integralnih pahuljica, pa jos sve zamirisano medom... mislim da je sasvim dovoljno razloga da ih jednom napravite. 

Samo je par sitnih izmena u odnosu na originalni receptic , suncokretove semenke sam zamenila susamom, koristila sam lesnike umesto badema i stavila nesto vise suvih kajsija i brusnica.... verujte, prijatno cete se iznenaditi ukusom i uzivacete u svakom zalogaju, gric!;))


            
Drage moje, hvala punooo na lepim receptima!:))))

Cokoladne ruze i krostata od cokolade



U poslednje vreme najvise volim da posecujem vase blogove i isprobavam nove recepte, pa cu u ovom i narednom postu napisati sta se to fino pravilo i mozda vas malo zaintrigirati da i vi isprobate neki od ovih recepata.:))

Ruze od cokolade


Verujem da su vam svima dobro poznati fantasticni recepti sa bloga Chocolate dust i zao mi je sto nasa Ljiljana ne pise vise tako aktivno. Stvarno sam volela da citam njene lepo objasnjene recepte i uzivala u divnim fotografijama, i nadam se da ce jednom ipak nastaviti da ih ponovo objavljuje.

Ove ruze od cokolade "merkam" jos kad ih je Ljilja prvi put objavila na Coolinarici i resila sam najzad da ih napravim za Uskrs. Toliko su fine i jednostavne za pripremu da zaista ne znam sto sam toliko dugo cekala da ih isprobam, ispod cokoladnog omotaca krije se fina cokoladna krema i nekoliko vockica u sredini kao prijatno iznenadjenje.:))


Ovde vam necu pisati ceo postupak jer na Ljiljinom blogu mozete procitati originalni recept, a mozda tamo pronadjete i neko "skriveno blago" pa cete pozeleti da isprobate jos nesto od svih onih finih cokoladnih delicija.:)))


Krostata od cokolade


Naravno, ponovo nesto cokoladno i dobro... prhke korpice sa finom kremom od cokolade. Recept sam pronasla na blogu La cucina di Federica i kad ga je autorica objavila odmah mi je privukao paznju.  Federica je napravila jednu veliku krostatu koju je potom punila kremom i ukrasila malim cokoladnim jajima.;))

Medjutim, posto sam ih pravila za uskrsnje praznike, a bilo je tu  i drugih kolaca,  ucinilo mi se da bi bilo zgodnije da napravim vise malih korpica od pola mere... et voila!:))

Ovde cu vam napisati sastojke za punu meru i a originalni recept mozete naci na blogu kod Federike.))


Sastojci: 300 g brasna, 150 g maslaca, 125 g secera, 1 jaje, malo soka od pomorandze

Fil od cokolade: 2,5 dl slatke pavlake, 4 dl mleka, 3 jaja, 130 g secera, 70 g gustina (skrobnog brasna), 200 g cokolade sa vecim procentom kakaoa


Priprema:

Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka, zamotati u foliju i ostaviti pola sata u frizideru. Testo zatim tanko razviti i obloziti male metalne modlice koje su prethodno namazane maslacem i posute brasnom. Peci na 175 C oko 20-tak minuta.

U originalnom receptu preko testa se prvo stavlja papir za pecenje i pasulj, pa se jedno vreme tako pece a zatim se negde na pola pecenja skloni taj papir. Medjutim, iako nisam tako radila korpice su sasvim fino ispale, ali ako mozda pravite veliku krostatu, to je ipak bolje sve uraditi da testo ne bi suvise naraslo i da bi se ravnomernije ispeklo.

Gotove korpice izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohlade, a u medjuvremenu napraviti kremu od cokolade. Zagrejati mleko i slatku pavlaku. Posebno umutiti jaja sa secerom, dodati gustin i malo hladnog mleka, pa sipati u mleko sa pavlakom i kuvati sve zajedno dok se krema ne zgusne. Pomeriti sa ringle i dodati cokoladu izlomljenu na kockice. Sve lepo sjediniti i sacekati da se ohladi.

Korpice napuniti sa pripremljenom kremom, ako je potrebno poravnati malo nozem i posuti kakaom u prahu. Dekorisati sa jednom grancicom svezih ili smrznutih ribizli.:))

недеља, 01. мај 2011.

Truffel torta


Ovu torticu sam pravila juce za jednu posebnu priliku (pssst, rodjendan mom tati;)), samo sto nije mogla da prodje kao iznenadjenje jer mi se slavljenik stalno motao po kuhinji, hihih...:))) Torticu sam zamislila kao jedan savim mali "chocolate box", pa sam prilagodila mere od  fine Delikates torte, ali vama cu ovde napisati pun recept, bez smanjivanja sastojka, tako da je drugi put mozete praviti po svom ukusu.

Sastojci: 8 jaja, 8 kasika secera, 16 kasika mlevenih oraha, 2 kasike brasna

Fil: 4 jaja, 8 kasika secera, 1 kesica vanilin secera, 100 g cokolade, 100 g seckanih propecenih oraha, 250 g maslaca

Za truffle (praline): 125 ml slatke pavlake, 125 g maslaca, 250 g cokolade, 100 g lesnika, malo naribane pomorandzine korice

Priprema:

Umutiti cvrstu penu od belanaca i postupno dodavati secer, kasiku po kasiku. Dodati zatim jedno po jedno zumance i na kraju pazljivo umesati brasno i mlevene orahe. Smesu sipati u veliki pleh od rerne oblozen masnim papirom i peci na 200 C oko 20-25 minuta.

U medjuvremenu umutiti cela jaja sa secerom na pari i skuvati fil. Pri kraju kuvanja dodati cokoladu iseckanu na manje kockice. Kad se fil malo prohladio umsati i maslac, odvojiti par kasika za premazivanje, a u ostali deo smese staviti seckane orahe koje smo kratko ispekli u rerni da bi dobili finu aromu.


Ohladjenu koru iseci na tri lente, poprskati sa malo kuvanog secernog sirupa, pa svaku koricu filovati pripremljenim filom sa orasima. Na kraju celu tortu premazati tanko slojem kreme svuda okolo. Ostaviti par sati u frizideru da se fino rashladi i stegne pa preliti cokoladnom glazurom. Po obodu posuti sitno seckane pecene lesnike a odgore lepo rasporediti cokoladne praline.:))



Tortu je najbolje napraviti dan ranije jer ce onda korice fino omeksati i stopiti se sa filom. Tortu  izvaditi iz frizidera pola sata pre posluzivanja da bi se lakse isekla i da cokoladna glazura ne bi pucala prilikom secenja....uzivajte!:)))


Coko truffle (praline)


Sastojci: 125 ml slatke pavlake, 125 g maslaca, 250 g cokolade, 100 g pecenih lesnika , malo naribane pomorandzine korice, 1 kasika likera od kafe

Glazura od cokolade: 100 g cokolade, 3 kasike ulja

Priprema:

Otopiti na tihoj vatri slatku pavlaku i maslac, zatim pojacati temperaturu i cim provri skloniti sa ringle. Dodati kockice cokolade i mesati dok se cokolada potpuno ne rastopi. Smesu podeliti na 3 dela, u jedan deo dodati 50 g pecenih mlevenih lesnika, u drugi naribati malo pomorandzine korice a u treci deo dodati 1 kasiku likera od kafe ili kasicicu capuccinna u prahu. Ostaviti par sati u frizideru da se stegne.

Praviti male kuglice i uvaljati ih u seckane pecene lesnike, kakao prah ili preliti cokoladnom glazurom. Za glazuru, cokoladu otopiti na pari ili tihoj vatri sa malo ulja. Kuglice pre stavljanja u glazuru prethodno dobro rashladiti, pa ce onda ceo postupak ici puno lakse.

Jedan deo kuglica preliti glazurom od tamne cokolade u koju smo dodali malo seckanih lesnika da bi dobile "cupavi" izgled, a drugi deo kuglica preliti rastopljenom mlecnom cokoladom i nacrtati spiralicu od bele cokolade. Od ove mere dobije se oko 40-tak pralina.:))


Napomena: ako zelite da odstampate receptic (za okruglu tortu), mozete to uciniti na sajtu MEZZE.:)