недеља, 31. октобар 2010.

KuVarijacije: Paganini snite

Tema ovog meseca u okviru nase blogerske igrice KuVarijacije bila je torta Paganini sa Melitinog bloga, dok je originalni receptic za ovaj slatkis preuzet sa Coolinarike .

Iskreno, mislila sam da cu propustiti ovaj krug, ne zbog tortice koja je stvarno vrlo fina, nego sto sam nedavno vec pravila jednu tortu, pa bi jos jedna bila previse. A onda ste poceli postavljati slike, pa sam tako prvo spazila Nadinu tortu na blogu Just good food, zatim je i Tina objavila recept na svom blogu Tina`s cooking (i to sve u sitne nocne sate, cccc...pa kako ste mislili posle da spavam;)), i tako sam resila da je ipak sutradan napravim....et voila!;))

Kod mene se zazpravo radi o Paganini snitama, jer sam pravila upola mere, a kako su ovo ipak kuVarijacije malo sam modifikovala i recept. Mada su me Vase kreacije sve redom odusevile, odlucila sam se da umesto tortice napravim kolac, pa su tako ispale ove snite.;))




Sastojci za koru: 5 belanaca, 125 g secera, 140 g mlevenih pecenih lesnika, 1 kasika kakaa

Cokoladni fil: 3 zumanca, 3 kasike secera, 1 stangla cokolade (25 g), 125 g maslaca, 70 g lesnika

Zuti fil: 3,5 dl mleka, 2 zumanca, 2 kasike secera, 1 puding od vanile, 1 vanilin secer, 2 dl slatkog vrhnja "Hola"

Priprema:

Umutiti penasto belanca, dodati secer i na kraju pazljivo umesati mlevene lesnike i kasiku kakaa. Sipati u manji kalup oblozen masnim papirom i ispeci koru. Posto nemam tako mali kalup, koristila sam pleh od rerne koji sam pregradila masnim papirom, jednostavno sam iskoristila samo 1/3 pleha (13x33 cm).

Za cokoladni fil treba mutiti zumanca sa secerom na pari i na kraju dodati cokoladu. Kad se fil ohladi umesati maslac i mlevene lesnike (ovaj mali dodatak je bila jedina izmena;)).

Za zuti fil, razmutiti puding, secer i zumanca u malo hladnog mleka (ako se naprave grudvice, procediti pre nego sto zakuvamo u mleku), pa skuvati krem u preostalom mleku. Kad se ohladi, umutiti dobro mikserom i izmesati sa umucenom slatkom pavlakom.

Ohladjenu koricu poprskati sa malo mleka i ruma, premazati prvo cokoladnim filom, pa zatim zutim. Posto sam stavila nesto manje slatke pavlake nego sto pise u originalnom receptu, fil je bio prilicno cvrst pa nije bilo potrebe stavljti neki ram da ne iscuri.

Torticu dobro rashladiti i po zelji dekorisati, odlucila sam se za umuceni slag i "violinske kljuceve" od cokolade....razmisljala sam cak i o notama, ali to mi je vec bilo suvise sitno za rad.;))

Napomena: ovu dekoraciju od cokolade napravicemo na isti nacin kao i u prethodnom receptu, na masnom papiru samo iscrtati zeljene oblike uz pomoc sprica i rastopljene cokolade i sacekati dok se stegne.

понедељак, 25. октобар 2010.

Cemberlen torta

Ako ste ljubitelj klasicnih torti, sa puno oraha i bogatom kremom od cokolade i maslaca, pa jos sve posuto grilijasom od lesnika, onda vam preporucujem ovaj raskosni desert. Za ovu priliku torta je bila dekorisana slagom sa ukusom nes-kafe i ukrasena "cipkom" od cokolade.


Sastojci za 3 kore: 12 belanaca, 12 kasika secera, 300 g mlevenih oraha, 3 kasike brasna

Fil I: 10 zumanaca, 10 kasika secera, 250 g maslaca, 70 g cokolade

Fil II: 2 zumanca, 2 kasike secera, 2 kesice vanilin secera, 2 kasike gustina (skrobnog brasna), 2,5 dl mleka

Grilijas: 150 g secera, 100 g lesnika

Priprema:

Umutiti cvrstu penu od 4 belanceta, dodati 4 kasike secera (jednu po jednu) i na kraju pazljivo umesati kasiku brasna i 100 g mlevenih oraha. Sipati u okrugli kalup precnika 26 cm (na dno kalupa staviti krug od masnog papira za pecenje). Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta. Postupak ponoviti i za preostale dve kore.

Zumanca i secer mutiti na pari zicom dok se krema ne zgusne, pri kraju dodati cokoladu izlomljenu na kockice i izjednaciti smesu. Kad se krema malo prohladila, dodati polovinu maslaca i izmesati sa drugim filom koji je pripremljen sa mlekom.

Za drugi fil, umutiti 2 zumanca sa 2 kasike secera, dodati gustin i oko 0,5 dl hladnog mleka koje smo odvojili od 2,5 dl. Preostalo mleko staviti da provri sa vanilin secerom, dodati polako umucena zumanca i skuvati kremu. Kad se fil ohladio (najbolje je da bude sobne temperature), dodati drugu polovinu maslaca, sve dobro umutiti i izmesati sa prvim filom.

Pripremiti grilijas: rastopiti secer kao karamel, dodati cele, oljustene i propecene lesnike. Sve izmesati i sipati na pleh koji smo podmazali uljem. Kad se grilijas ohladio, usitiniti u avanu/muzaru ili multipraktiku ako vam je zgodnije.

Filovati korice i svaku obilno posuti sa usitnjenim grilijasom (poslednju koricu ne treba posipati). Da bi se grilijas bolje zalepio, donji deo svake korice premazati sa malo fila pre nego sto se stavi odgore, a na kraju i celu tortu premazati preostalim filom. Ostaviti da se malo rashladi a zatim ukrasiti umucenim slagom.

Za slag sa ukusom nes-kafe potrebno je razmutiti 1 kasicicu instant nes-kafe u malo hladne vode, pa zatim izmesati sa umucenim slagom. Za tortu ove velicine bice potrebno oko 300 g slag pene u prahu i oko 4,5 dl hladnog mleka ili vode.

Dekoraciju napraviti od rastopljene cokolade tako sto cemo na masnom papiru uz pomoc sprica nacrtati zeljene oblike (videti sliku). Kad se cokolada potpuno stegne, pazljivo odvojiti od papira i preneti na tortu.;))



петак, 22. октобар 2010.

Rolada od piletine

Dragi moji prijatelji i posetioci bloga, pre tacno godinu dana objavljen je prvi recept u kreativnoj kuhinjici.;)) Mogu vam reci da mi je to vreme proletelo neverovatno brzo, a kao sto je red za prvi rodjendan treba napraviti nesto fino i pocastiti drage goste, pa je tako na danasnjem meniju jedna svecana rolada od piletine (torticu cemo "seckati" u sledecem postu... prvo slano pa slatko, jel`te.;)).

Ovo je nesto sto mozete posluziti u nekoj svecanoj prilici ali i za porodicni nedeljni rucak, i verujte da ce se svi oduseviti. Priprema je mozda malo vremenski zahtevnija, ali puno je jednostavnije nego sto ce vam se uciniti prilikom citanja, nadam se da ce vam se dopasti!;))

Sastojci: 1 pile srednje velicine (oko 1,7 kg), 150 g slanine u tankim listovima, 1 glavica crnog luka, 2 snite hleba, 1 dl mleka, 1 jaje, seckano persunovo lisce, so, Vegeta, biber, malo ulja
Priprema:

Prvo ostrim nozem pazljivo odvojiti kozicu sa pileta, pazeci pri tom da ostane cela koliko je to moguce, jer ce nam posluziti kao osnova za roladu (to je zapravo i najzahtevniji deo posla). Pile zatim iseci na manje komade i odvojiti meso od kostiju (od njih cemo napraviti supicu;)).

Belo meso iseci na tanke filete a meso koje smo skinuli sa bataka i pribataka usitniti u blenderu ili sitno iseckati (sa krilcima se ne morate muciti, njih slobodno iskoristite za supu). Crni luk sitno iseckati i proprziti na malo ulja, a hleb potopiti u mleko i ostaviti da stoji 10-tak minuta dok ne omeksa.

Pripremiti nadev: izmesati meso koje smo usitnili, dodati proprzeni luk i hleb koji smo ocedili od mleka. Sve posuti seckanim persunovim liscem i dodati jedno jaje. Zaciniti po ukusu (bice dovoljna 1 ravna kasicica Vegete, 1/2 kasicice soli i malo bibera).

Preko lista od alu folije rasiriti prvo kozicu od pileta (ako se negde pocepala samo lepo namestiti), odgore rasporediti tanke listove slanine (slika 1). Preko toga staviti filete belog mesa (slika 2), malo posoliti a zatim naneti pripremljeni nadev (slika 3). Sve zajedno uviti u roladu, jos malo posoliti i preliti uljem, pa zamotati cvrsto u alu foliju.

U dublji pleh sipati malo vode i spustiti tako zamotanu roladu, sve zajedno peci na 200 C oko 45-50 minuta. Zatim izvaditi iz rerne i samo malo odmotati foliju, pa vratiti nazad u rernu da se pece jos 20-30 minuta dok korica lepo ne zarumeni.;))

Mozete posluziti i dok je jos toplo uz neki fini prilog od povrca, ali cete roladu ipak lakse iseci ako sacekate da se malo prohladi. Vrlo je ukusna i kad se ohladi pa se moze pripremiti i ranije... bon appetit!;))

понедељак, 18. октобар 2010.

Quiche sa piletinom

Prosle nedelje sam samo na kratko uspela da odgledam deo emisije Ane Ugarkovic kad je pripremala zanimljivi Quiche sa pecurkama. Svideo mi se nacin na koji je savijala testo, pa sam resila da nesto slicno napravim i kod kuce ali ovog puta sa piletinom.


Sastojci: 400 g brasna, 20 g svezeg kvasca, 1 kasicica soli, 5 kasika ulja, oko 2 dl tople vode; 1 jaje za premazivanje

Nadev: oko 300 g kuvanog pileceg mesa (iz supice;)), 1 praziluk, 2 dl kiselog mleka, 2 jaja, so, biber, seckano persunovo lisce

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje u pola solje tople vode sa malo secera i brasna. Zamesiti testo kao za pizzu od gore navedenih sastojaka, pokriti i ostaviti da odmara 20-tak minuta.

U medjuvremenu pripremiti nadev, na malo ulja prodinstati sitno seckani praziluk. Pilece meso skuvati u supici i odvojiti od kostiju, sitno naseckati i spojiti sa lukom. Zaciniti po ukusu sa malo soli, bibiera i Vegete i posuti sitno seckanim persunovim liscem.

Testo razviti u obliku kruga, nesto veceg nego sto je pleh u kome ce se peci, pa visak testa prebaciti preko ivica pleha. Pripremljeni nadev rasporediti preko sredine kore i sve preliti sa umucenom pavlakom i jajima.

Ivice testa koje vire preko kalupa, zaseci na rastojanju od 5-6 cm, pa naizmenicno savijati prema unutrasnjosti (kao na slici). Pre pecenja, testo koje smo preklopili premazati umucenim jajetom i sve staviti u prethodno zagrejanu rernu. Peci na 200 C oko 30 minuta dok lepo ne porumeni... bon appetit!;))


четвртак, 14. октобар 2010.

Bullari

Fino svedsko pecivo sa cimetom prijace po ovom tmurnom i kisovitom vremenu uz soljicu kafe ili caja... pravila sam ih po originalnom receptu nase drage Rijeke sa Coolinarike.

Jedino sto nisam imala krupnog secera za posipanje (ne znam gde se to uopste moze naci kod nas), pa sam koristila obicni kristal secer, ali ako ipak uspete da ga pronadjete efekat ce biti puno lepsi... i obavezno mi javite gde se moze nabaviti.;))

Bullari
Sastojci: 1 kg brasna, 50 g kvasca, 1 kasicica soli, 150 g secera, 150 g maslaca, oko 5 dl mleka; 1 jaje za premazivanje, malo krupnog secera
Fil: 100 g secera, 75 g maslaca, 1 kasicica cimeta
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti na toplom mestu dok kvasac ne ispuni solju. Izmesati brasno, so i secer, dodati pripremljeni kvasac, maslac koji smo rastopili na tihoj vatri i sa mlakim mlekom zamesiti testo. Ostaviti da odmara oko 40 minuta.

Testo podeliti na dva dela, svaki razviti u pravougaonu koru debljine oko 0,5 cm, premazati maslacem i posuti secerom izmesanim sa cimetom. Zaviti kao rolat i seci na snite debljine 1 cm. Puzice stavljati u parpirnate korpice i redjati na pleh.

Premazati umucenim jajetom i posuti krupnim secerom. Neka odmaraju jos 15-tak minuta dok se rerna zagreje. Peci na 200 C oko 15-20 minuta i posluziti tople... nemojte zaboraviti da jedan tanjir posaljete i komsijama prekoputa.;))

субота, 09. октобар 2010.

Riza sa graskom i piletinom a la Nenno

photos by nennoA

Dragi moji, danas imam posebnog gosta na blogu koji ce kuhati za vas, pa ovom prilikom pozdravljam i predajem sve lonce i poklopce mom gostu-kuharu nennoA. Vec ste imali prilike da pogledate njegovu galeriju slika na blogu My photos  gde pazljivo stvara svoj virtuelni cvetnu kutak.:)

Iako najradije provodi vreme negde u prirodi, trudeci da se da objektivom kamere "uhvati" neki lep detalj, zanimljivi cvetic ili list, ovog puta se prihvatio kuhace i za svoju porodicu i sve posetioce bloga napravio nesto fino i ukusno... s obzirom da je ovo njegov recept prvenac, cini mi se da se odlicno snasao sa foticem u jednoj i kuhacom u drugoj ruci, pa se nadam da ce nam jos neki put doci u goste.;)) Puno pozdrava za celu ekipu u BL, a kakav je bio rucak javljamo cim isprobamo!;)))

Potrebni sastojci:

- 500 g pilecih prsa
- 150 g rize
- 150 g graska
- 100 g parmezana ili ribanca
- Glavica crvenog luka
- Jedna mrkva
- Pileca kocka za supu
- So
- Biber
- Ulje

Priprema:

U posudu od 1 l skuhamo temeljac od kocke za supu. U vecoj tavi na ulju preprzimo isjeckan luk i mrkvu. Kada luk i mrkva omeksaju dodajemo rizu pa sve zajedno preprzimo jos dva -tri minuta. Poslije toga u rizu ulijevamo temeljac i odmah zatim dodajemo grasak, posolimo i pobiberimo. Smjesu kuhamo oko 20 min.

Za to vrijeme piletinu isjecenu na kockice preprzimo na ulju da dobije zlatno zutu boju. Kada smo sve to lijepo napravili uzimamo peku u koju presipamo rizu i grasak, a zatim preko toga poredjamo pecenu piletinu. Poklopljenu posudu stavljamo u zagrijanu rernu na 200 C i pecemo 20 minuta.

Poslije 20 minuta izvadimo posudu i posipamo parmezanom , vracamo jelo u rernu jos 5-10 minuta da se sir istopi. Posluziti toplo uz salatu od svjezeg paradajza.

Bon appetit!;))

недеља, 03. октобар 2010.

Pita sa jabukama


Recept koji zelim da podelim sa vama je medju omiljenima i kad se odlucim da pravim lenju pitu sa jabukama, onda radim upravo po njemu. Sa ovim receptom necete pogresiti jer je isproban vec toliko puta, kore se lako razvijaju i nije potrebno da prethodno stoje u frizideru, a fil od jabuka je vazdusast i socan.... uz ove korice mozete napraviti i fil od slatkog sira zamirisan limunom i vanilom.;))

Sastojci: 250 g maslaca/margarina, 2 zumanca, 4 kasike secera, 2-3 kasike milerama, 450-500 g brasna, pola kesice praska za pecivo

Fil od jabuka: 1-1,5 kg jabuka, 3-6 kasika secera, 2 belanca, malo cimeta, 2 kasike prezle

Fil od sira: 500 g sremskog sira, 2-3 kasike secera, 1 kesica vanilin secera, 2 belanca, 2 kasike griza, malo suvog grozdja

Priprema:

Izmesati maslac, zumanca, secer i mileram (moze i kisela pavlaka ili mleko), dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo i zamesiti prhko testo. Podeliti na dva dela.

Jabuke oljustiti, naribati ali ne treba cediti, dodati 3-6 kasika secera (zavisi koliko su jabuke kisele). Dodati i umucenu penu od 2 belanceta sa 3 kasike secera, malo cimeta i prezlu, pa sve pazljivo izmesati.

Razviti tanko jednu koru i pomocu oklagije preneti u podmazan pleh (22x39 cm), posuti grizom, rasporediti jabuke i odgore prekriti drugom korom. Malo izbockati viljuskom i premazati mlekom. Peci na 200 C oko 30-40 minuta... voila!;))


Napomena: da bi pita bila drugacija i interesantna, gornju koru mozete napraviti i od ove smese: 125 g ovsenih (zobenih) pahuljica, 60 g secera, 60 g brasna, 100 g otopljenog maslaca, 2 kasike meda. Sve izmesati i posuti preko fila od jabuka… mmmmm, krckavo i fino!:)))