недеља, 29. август 2010.

Nadeveno pile

Verujem da se obicno nedeljom malo vise potrudimo oko rucka, volimo da to bude nekako svecanije i drugacije nego radnog dana, mozda zbog toga sto imamo vise vremena da se posvetimo kuvanju i isprobamo neki novi recept koji ne stignemo uz sve uzurbaniji tempo savremenog zivota.

Mozda je jedan od razloga i taj sto su nam nedeljni ruckovi nekako ostali u lepom secanju iz detinjstva, pa nam je uvek nekako toplo oko srca kada se svi zajedno okupimo oko lepo postavljenog stola, mozda su tu baka ili deka, ili dragi prijatelji koje nismo dugo videli pa zelimo da ih ugostimo i provedemo zajedno ugodno popodne... i zato, evo jednog predloga za fini svecani rucak ako zelite da obradujete vase najblize ili iznenadite goste novim i drugacijim menijem... bon appetit!;))

Sastojci: 1 srednje velicine (od 1,5 kg), 3 snite hleba natopljene u mleku, 2 ulupana jajeta, 1 veca glavica crnog luka, 2 cena belog luka, so, biber, majoran (ko voli), 1 kasika iseckanog persunovog lisca, 2 strugane pilece dzigerice, 3-4 kasike prezle

Priprema:

Pripremiti nadev od svih navedenih sastojaka, crni luk prethodno sitno iseckati i proprziti na malo ulja a zacine prilagoditi ukusu. Pile oprati i posoliti pa napuniti pripremljenim nadevom. Mozda ce biti potrebno i da se usije kuhijskim koncem da nadev ne iscuri prilikom pecenja, a ako vam ostane jos smese, mozete oblikovati loptice koje cemo spustiti pored pileta i sve zajedno peci.

Pile staviti u vatrostalnu posudu, sipati s prsta vode i sve preliti sa malo ulja. Cim pocne da rumeni sa jedne strane, pazljivo okrenuti i poredjati krupno isecen i posoljen krompir, sargarepu iseckanu na kockice, a mozete ubaciti i koji korencic persuna ili paskanata, i one loptice napravljene od viska smese za nadev.

Ukoliko je pile vece, mozda nece moci da se stavi poklopac, tako da pile i povrce treba pokriti folijom da ne porumeni previse, a u toku pecenja vise puta prelivati postojecim sokom. Pri kraju pecenja, skinuti foliju i ostaviti da se jos malo zapece, meso treba da bude mekano i rumeno, a povrce fino mekano i socno.


Servirati na velikom tanjiru sa lepo slozenim delovima pileta, reznjevima nadeva i ukusno rasporedjenim povrcem.

Napomena: nadev cemo najlakse izvaditi ako pile isecemo duz grudne kosti i pazljivo razdvojimo meso, pa zatim nadev isecemo na reznjeve debljine oko 0,5 cm.
 

недеља, 22. август 2010.

Ah, ta cokolada...;))

Nedeljom volim da napravim neke fine kolacice (a ne smeta ni ako je radni dan), ali vikendom se obicno ima vise vremena pa se tako obicno uputim u kuhinju i ne pustam nikoga unutra dok eksperiment ne bude gotov... tj. sve dok se kolacici ne ispeku.

Pita od cokolade (originalni recept), koju je na Coolinarici objavila nasa draga Vera (Foodfan),  odavno mi je privukla paznju i mislim da sam receptic stampala cak 3-4 puta, sve u nameri da cu je jednom praviti, ali nikako da zamisao zaista i sprovedem u delo. Ali danas je bio "Chocolate day" pa su ovde zato dva isprobana recepta koja zelim da podelim sa vama.

Sastojci: 140 g brasna, 140 g maslaca, 1 zumance, malo soli, naribana limunova korica

Fil: 200 g cokolade, 200 g secera, 6 zumanca, 7 belanaca, 2 kasike pekmeza od malina, 100 g mlevenih oraha

Priprema:

Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka, ako je potrebno dodati jos malo brasna. Testo zamotati i ostaviti najmanje pola u frizideru a moze i duze. Podeliti zatim na dva dela, razviti preko pek papira i jedan deo preneti u kalup 18x30 cm.

Preko kore rasporediti fil koji smo pripremili na sledeci nacin: umutiti cvrst sam od belanaca i dodati 100 g secera. U drugoj posudi umutiti zumanca sa preostalom kolicinom secera, dodati mlevene orahe, pekmez, rastopljenu cokoladu i na kraju pazljivo umesati umuceni sam.

Razviti i drugi deo testa preko masnog papira, pa staviti preko fila (ovo je najdelikatniji deo posla;)). Koru malo izbockati viljuskom i staviti u prethodno zagrejanu rernu da se pece na 180 C oko 35-40 minuta. Kolac seci tek kad se potpuno ohladi, a pre sluzenja posuti secerom u prahu.

Napomena: testo za kore je vrlo prhko pa ce mozda biti potrebno da se doda jos malkice brasna.


Raspukli cokoladni keksici

Recept za ove neobicne Raspukle cokoladne kolace (originalni recept) pronasla sam na forumu Krstarice, a objavila ga je korisnica jelly belly.;)) Privukao me je njihov vise nego zanimljiv izgled, a cim sam medju sastojcima procitala "cokolada", vec sam se u mislima preselila u kuhinju i pocela da topim cokoladu i pripremam sve ostale potrebne sastojke.;))

Recept sam za prvi put napravila od pola mere i koristila sam samo jednu vrstu cokolade, dok se u originalnom recepticu koriste mlecna i cokolada za kuvanje... nadam se da mi autorica nece zameriti, nama su i ovakvi bas bili fini.;))

Sastojci: 200 g cokolade, 30 g maslaca, 50 g brasna, 1/2 kasicice praska za pecivo, 1 kasicica izmrvljene Nesscaffe, 1/4 kasicice cimeta, 2 jaja, 150 g secera, 1 kesica vanilin secera

Priprema:

Izmesati prvo suve sastojke: brasno, prasak za pecivo, kafu i cimet. Umutiti penasto cela jaja sa secerom, dodati izmesane suve sastoje i na kraju cokoladu koju smo rastopili na tihoj vatri sa malo maslaca. Dobicete prilicnu tecnu smesu ali verujte da ce se na kraju kolacici ipak stegnuti kad se ispeku.;))

Stavljati po kasicicu smese na pleh oblozen pek papirom, pazeci da bude dovoljno razmaka jer ce se kekscici prilicno rasiriti u toku pecenja. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-tak minuta. Sacekati da se malo prohlade u plehu pa tek onda izvaditi na tanjir.

четвртак, 19. август 2010.

Slane buhtle


Izvolite na tople buhtlice sa nadevom od sunke i topljenog sira... za dobro jutro i lep pocetak dana.;)) Ako ste do sada voleli slatke buhtle, filovane pekmezom, nutelom ili cokoladom, onda ce vam se sigurno dopasti i u slanoj varijanti... isprobajte i javite posle da li su bile fine!:)


Sastojci: 550 g mekog brasna, 25 g svezeg kvasca, oko 2 dl mleka, 2 jaja, 100+50 g maslaca, 20 g naribanog kackavalja (ili parmezana), 1 ravna kasicica soli, 1 jaje za premazivanje, kim za posipanje

Nadev: 150 g praske sunke, 150 g kackavalja (ili neka druga vrsta tvrdog sira)

Priprema:

Razmutiti kavasc u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju. Izmesati brasno, so, pripremljeni kvasac, dodati 100 g maslaca sobne temperature iseckanog na listice, naribani kackavalj, jaja i sa mlakim mlekom zamesitit srednje meko testo. Pokriti i ostaviti da odmara 20-30 minuta.

U medjuvremenu, iseckati sunku i kackavalj na sitne kockice i sve zajedno izmesati. Testo podeliti na 16-18 delova i oblikovati male loptice. Svaku lopticu rastanjiti malo rukom da se dobije oblik kruga, na sredinu staviti po kasicicu nadeva i skupiti kao lopticu.

Rastopiti na tihoj vatri 50 g maslaca, pa svaku lopticu do pola zaroniti u maslac i redjati u pleh. Ostaviti da odmara jos 20-tak minuta dok se rerna ne zagreje. Pre pecenja premazati umucenim jajetom i posuti sa malo kima. Peci na 200 C oko 30 minuta dok buhtlice fino zarumene... prijatno!:)


Recept je uz manje izmene preuzet iz nedeljnog dodatka "Zivot plus" koji objavjuju Vecernje novosti.

недеља, 15. август 2010.

Kruske u rumu


Dragi moji, jedna lagana poslastica koju cete brzo spremiti, pa ako kojim slucajem imate kruske kod kuce, mozete vec odmah isprobati i obradovati ukucane posle rucka,  nadam se da ce vam se dopasti.;))

Sastojci: 4 kruske, 3 kasike secera, ribana kora jedne pomorandze, 2,5 dl vode, 1 dl ruma


Za grilijaz: 2 kasike secera, 3 kasike oraha


Za dekoraciju: 2,5 dl slatkog vrhnja

Priprema:

Kruske oljustiti, preseci na pola i izdubiti. U posudu sipati vodu, secer i naribanu koru neprskane pomorandze, pa kad provri spustiti kruske i kuvati 5 minuta. Pomeriti sa ringle, dodati rum i ostaviti da stoji dok se sirup ne ohladi.


Istopiti secer kao karamel, dodati orahe i prebaciti na nauljeni tanjir. Kad se ohladi, usitniti ga u avanu (muzaru). Umutiti slatko vrhnje kao slag. Polovine izdubljenih krusaka napuniti grilijasom, sastaviti ih i servirati sa ulupanim vrhnjem. Staviti drskice od krusaka koje smo sacuvali. Posuti sa jos malo grilijasa.

Napomena: da bi kruske lepo stajale prilikom serviranja, mozda ce biti potrebno da malo poravnamo donji deo vockica, samo ih isecite ravno i nece biti problema.;)
Recept je iz "Velikog Burdinog kuvara".

четвртак, 12. август 2010.

Puzzle cookies


Ovo je post o jednom filmu, prijateljstvu i neobicnim keksicima... a kakve veze to sve ima jedno sa drugim saznacete za koji trenutak.;))

Deo prvi (o filmu) - sve je pocelo sa jednim filmom koji sam zelela da snimim i sacuvam u arhivi, ali problem je bio sto je film starije produkcije i tesko ga je bilo pronaci na netu. Ako vas zanima o kom filmu se radi, vrlo rado cu vam otkriti a verujem da ce se mnogi od vas i setiti filma "Zena soko" (LadyHawke).

To je romanticna prica o dvoje zaljubljenih na koje je bacena kletva tako da se nikada ne sretnu, jer kapetan Navaro (Rutger Hauer) se nocu pretvara u vuka a njegova lady Izabo (Misel Fajfer) je danju soko, a sve se to desava u zivopisnom srednjevekovnom ambijentu... pssst, sapnucu vam ipak da je prica sa sretnim krajem.;))

Deo drugi (o prijateljstvu) - kako tek moraju biti cudni putevi da dobrog prijatelja sretnete na netu, i to jos u virtuelnom svetu (ali to je neka druga prica;))... ono sto je, medjutim, ovde vazno jeste da sam dobila najlepsu mogucu pomoc, linkove za preuzimanje svih 9 delova filma, jer je bilo nemoguce drugacije ga spakovati u virtuelni paket i preneti svim (ne)mogucim bezicnim, kablovskim i optickim vezama na drugi kraj zemlje (nemojte mene pitati kako se to radi, jer tu vam zaista ne mogu pomoci;)).

I dok sam se "ljutila" na komp jer je uporno odbijao da mi otvori sve te uredno zapakovane fajlove, ponovo mi je stigla pomoc u vidu programcica sa kojim sam na kraju vrlo lako uspela da raspakujem ceo film... i svi delovi su se savrseno slozili, poput kockica jedne slagalice.;)))

Deo treci (o kekscima) - razmisljala sam kako bih se mogla zahvaliti na iskrenoj pomoci i trudu oko ovog filma, i na neki nacin obradovati mog drugara i njegovu porodicu, i onda sam se setila da bih mogla napraviti ove keksice. Doduse, ne mogu napuniti korpicu, pokucati i ostaviti ih ispred vrata.;))

Ovi kolacici su virtuelni i koliko god zelela da ih zapakujem u neki .zip ili .rar format i posaljem, jos uvek nas tehnologija ogranicava u tome, sto ne znaci da jednog dana nece biti moguce. A dok se ne pronadje nacin za takve posiljke, sve delice ove slatke slagalice sada pakujem i saljem brzzzom virtuelnom postom do Banjaluke.... dragi moji, moracete ih ipak sami napraviti, i nadam se da cete ih fino grickati uz neki omiljeni film na DVD-ju.... sledi receptek.;))


Sastojci: 300 g brasna, 150 g maslaca, 100 g meda, 50 g secera, 1 jaje, 1 ravna kasicica sode bikarbone, 1/2 kasicice cimeta, malo naribane limunove korice

Fondan: 1 belance, oko 200 g secera u prahu, malo limunovog soka

Priprema:

Izmesati brasno, secer, sodu bikarbonu, cimet i naribati koricu limuna da sve fino zamirise. Dodati zatim maslac, jaje i zagrejani med, pa zamesiti glatko testo od navedenih sastojaka. Zamotati u foliju i ostaviti da stoji bar pola sata u frizideru, a moze i duze.

Testo zatim razviti tanko i modlicom vaditi "puzzle" forme, ali ce isto tako fino izgledati i ako izvadite srdasca, polumesece, jelkice i druge oblike po zelji. Keksice redjati na pleh preko masnog papira i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta.

Kad se keksici ispeku i potpuno ohlade, premazati ih fondanom i ostaviti jos neko vreme na sobnoj temperaturi dok se fondan fino prosusi i stegne. Sad mozete ispisati i neki tekst rastopljenom cokoladom ili dekorisati raznim perlicama u boji... pustite masti na volju.;))

Priprema fondana: u dublji tanjir staviti belance i postepeno dodavati secer ne prekidajuci sa mucenjem (mozete mutiti rucno, ne koristeci mikser). Na kraju dodati malo limunovog soka i po potrebi jos secera. Fondan ne treba da bude previse gust ali ni tecan da ne bi skliznuo sa keksica, tako da cete tacnu meru ipak morati sami da odredite.;))


Napomena: ako zelite da keksici budu svetlije boje, onda ih napravite bez meda i samo od brasna, secera i maslaca... ali sa medom taaaako fino mirisu!;)))

недеља, 08. август 2010.

Strudla sa cimetom

Ako dosad niste pravili ovu strudlu najtoplije preporucujem da je isprobate, ona nije poput onih klasicnih strudli sa makom ili orasima, njen fil su samo secer, cimet i grozdjice, ali verujte da je to sasvim dovoljno. Kad se ispece mirise poput najfinijeg kolaca koji nas svojim mirisom i ukusom vraca u detinjstvo.... a svaka snita ima drugaciju saru, pa necete moci odoleti da vidite kako izgleda sledece iseceno parce.;))

Priprema nije komplikovana, mada treba odvojiti sat-dva najvise zbog toga sto testo mora da odmara izmedju pojedinih faza rada, ali vi za to vreme mozete raditi nesto drugo oko rucka ili surfati netom na primer... a kad se strudla na kraju ispece, ne zaboravite da odnesete tanjir i komsijama!;)))

Sastojci: 1 kg mekog brasna, 40 g svezeg kvasca, 1 jaje, 2 ravne kasicice soli, oko 6 dl mleka, 2 pune kasika masti

Fil: 300 g secera, 1 kesica cimeta (10 g), 100 g suvog grozdja

Priprema :

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju. Od brasna, soli, pripremljenog kvasca, 1 jajeta i mleka zamesiti mekse testo. Testo podeliti na 2 x 3 jufkice (loptice), i ostaviti ih da odmaraju 20 minuta.

Svaku lopticu razviti u krug i premazati umucenom mascu i slagati jednu preko druge. Trecu koru ne treba premazivati. Neka odmaraju jos 15 minuta.


Razvuci koru preko stolnjaka, kao kad se prave strukle, poceti od sredine pa lepo razvuci svuda okolo u krug (oko 50x60 cm). Testo je mekano i fino se razvlaci rukama tako da vam nece trebati oklagija. Posuti mesavinom cimeta i secera a zatim suvim grozdjem (lepo je kad se koriste svetle i tamne grozdjice). Pomocu stolnjaka zaviti strudlu i oblikovati kao pletenicu.


Postupak ponoviti i sa drugom korom. Obe pletenice prebaciti u pleh oblozen masnim papirom, i ostaviti da odmaraju jos 30 minuta. Pre pecenja, premazati preostalom rastopljenom mascu (ne brinite, ne bude masna i uopste se ne oseti miris masti). Peci u prethodno zgrejanoj pecnici na 220 C oko 40 minuta.

Tokom pecenja moze se desiti da iscuri nesto nadeva iz testa, pa je zato dobro koristiti mastan papir, ali to nista ne smeta ukusu. Ako zelite da korica bude meksa, gotovu strudlu poprskati sa malo vode i pokriti krpom da odstoji 10-tak minuta. Strudlu seci kad se malo prohladi a pre sluzenja posuti secerom u prahu.;))

уторак, 03. август 2010.

Sladoled od bresaka

Ovaj sladoled pravimo obavezno svake godine kad pocne sezona voca, prvo od jagoda, zatim od malina, pa onda bresaka (mmmm, omiljeni), kajsija i drugog voca po zelji... kolicinu secera mozete povecati u zavisnosti od vrste voca, a jogurt zameniti kiselom pavlakom.

Sastojci: 1 casa (od 2 dl) pasiranog voca (u ovom slucaju breskve), 2 dl gustog jogurta, pola case (100 g) secera...i to je sve.;))
 
Priprema:

Breskve oljustiti i izmiksati u blenderu da se dobije fina kasica, mozete izgnjeciti i viljuskom ako volite da se u sladoledu nadju i komadici voca. Dodati zatim secer i jogurt i sve lepo izjednaciti. Sipati u kalup i staviti u zamrzivac na par sati da se dobro rashladi i stegne. Povremeno promesati (ako se setite;)) da se ne bi napravili kristalici leda.
 
Pre sluzenja seci na kockice, ili ako se posluzi dok jos nije jako zamrznut, mozete oblikovati i kugle kasikom za sladoled. Nece nista smetati da se prelije i sa malo rastopljene cokolade i stavi koji keksic pored, ako ima mesta... uzivajte!;))))

Musaka sa mesnim okruglicama


Dobro poznati recept u nesto drugacijem izdanju, sa okruglicama od mesa "ususkanim" izmedju listica krompira... a bice isto tako fino ako se nadju i u drustvu karfiola ili nekog drugog omiljenog povrca.;))

Sastojci: 800 g krompira, 200 g mlevenog mesa, 1 srednja glavica crnog luka, 1 manja kifla, malo mleka, 2 dl vrhnja za kuvanje, 2 dl mleka, 3 jaja, so, biber, Vegeta, nekoliko mini paradajzica

Priprema:

Napraviti prvo mesne okruglice: potopiti 1 manju kiflu (ili snitu hleba) u mleko, pa kad omeksa ocediti i izmesati sa mlevenim mesom. Na malo ulja proprziti sitno seckani crni luk i dodati mesu, posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati i jedno jaje u smesu i po potrebi malo prezle. Oblikovati male okruglice i kratko ih proprziti na ulju sa svih strana. Izvaditi na tanjir.

Krompir oljustiti i iseci na tanke snite, posoliti i redjati u podmazan pleh. Izmedju krompira "ususkati" i mesne okruglice pa sve preliti mesavinom mleka, vrhnja za kuvanje i jaja. Po vrhu rasporediti mini paradajzice i par listica maslaca (ako volite da krompirici budu fino krckavi). Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40-tak minuta. Gotovu musaku dekorisati listicima svezeg bosiljka i posluziti uz neku sezonsku salatu po zelji...bon appetit!;))

недеља, 01. август 2010.

Paketici sa mlevenim mesom



Sastojci: 700 g brasna, 1 kasicica soli, 30 g svezeg kvasca, 1 jaje, oko 3 dl vode

Nadev: 250 g mlevenog mesa, 1 srednja glavica crnog luka, so, biber, persun, 1 jaje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje tople vode, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju. Zamesiti testo od brasna, malo soli, pripremljenog kvasca, 1 jajeta i mlake vode. Testo podeliti na 10 loptica i ostaviti da odmore 10-15 minuta.

U medjuvremenu pripremiti nadev: na malo ulja proprziti sitno seckani crni luk, dodati mleveno meso i zacine po ukusu. Sve dinstati 15-tak minuta, zaciniti po ukusu i na kraju dodati seckano persunovo lisce. Kad se malo prohladi umesati i jedno jaje.

Svaku lopticu od testa razviti u krug, na sredinu staviti po kasiku nadeva a ivice testa premazati sa malo vode ili umucenog jajeta. Preklopiti na pola i dobro pritisnuti krajeve, da se ne otvore prilikom przenja, pa viljuskom jos malo utisnuti svuda okolo (da bude ipak sigurno;)).

Spustati po jedan paketic u zagrejano ulje i prziti kratko sa obe strane dok lepo ne porumeni. Posluziti odmah dok je jos toplo... bon appetit!;))

Napomena: ove "paketice" mozete ispeci i u rerni ako vise volite (slika dole), dovoljno ih je samo premazati umucenim jajetom i posuti susamom, a zatim peci 20-tak minuta u zagrejanoj rerni... bice isto tako ukusni i kad se ohlade.;))