субота, 29. мај 2010.

FBI rukavice - u gostima kod T&T

Ovog meseca smo zavirili u T&T kitchen u kojoj kuvaju dve sjajne kuvarice, mama Tadeja a pomaze joj cerka Timna, tako da se na nasem meniju ovog meseca naslo nekoliko vrlo ukusnih jela, a sve u okviru igrice FBI rukavice koju je osmislila nasa mamajac .;))

Od mnostva finih receptica, izbor je pao na Foccaciu sa matarom, Zagorske strukle i Slatke poljupce... drage moje T&T cure, bilo je zadovoljstvo kuvati po Vasim recepticima!;)))


Odmah na pocetku cemo zavrnuti rukave i prstice umesati u testo za punjenu pogacu ili Focacia sa matarom . Naravno, ovaj zacin nisam nasla tako da je izostavljen, ali su zato svi ostali sastojci bili dostupni: sunka, feta sir, maslinke... sve lepo ususkano izmedju dva sloja testa, premazano maslinovim uljem i zacinjeno sa malo krupne morske soli i susenim ruzmarinom...divota;)))


Zagorske strukle sam vec imala prilike da pravim nekoliko puta (po receptima sa Coolinarike), i svi ih jako volimo, ali sada sam ih prvi put kuvala u vodi, pa tek onda zapekla... fino, mekano testo punjeno sirom i mileramom, pa zapeceno u rerni... da li ima nekoga ko im moze odoleti?;)))


I na kraju Slatki poljupci , prhki keksici sa cokoladom spojeni finom kremom, pa jos preliveni cokoladnom glazurom... nestali su brzinom svetlosti!;)) Ustvari ostalo mi je visak kesksica, ali razlog je taj sto je krema sa dulche de leche bila toliko fina, da mi je na kraju ponestalo materijala za filovanje, hihih...;)))

Kako se ovde ne moze nabaviti kupovno kondezovano mleko, najvise vremena mi je zapravo otislo na pripremu "home made" dulche de leche... a sam postupak je izgledao ovako: 5 dl mleka i 125 g secera kuvati dugo, duuugo na tihoj vatri dok ne dobije divnu boju kramela i postigne potrebnu gustinu. Obavezno kuvati u dubljoj posudi sa debljim dnom, i povremeno promesati da ne izgori, sto se vrlo lako moze desiti ako se ne pazi (meni je ceo postupak trajao nesto manje od 2 h)... na kraju se dobije oko 2 dl najfinije karamel kreme.;))


Ostalo je jos puno divnih recepata koje ovog puta nisam stigla da isprobam, ali ce sigurno polako doci na red... hvala cure jos jednom na svim mastovitim receptima koje ste nam napisale, saljem puno lepih pozdrava za T&T duo!;))))

недеља, 23. мај 2010.

Raznjici sa ananasom i egzoticna salata


Jos par zgodnih ideja kako iskoristiti ananas a da ne bude samo u slatkisima, sve u okviru nase blogerske igrice Ajme, koliko nas je by Monsoon , a koju ovog meseca vodi nasa draga domacica Branka sa bloga Home- made by B .;)))

Sastojci: pilece belo meso, 1 manja limenka ananasa

Za preliv: 2-3 kasike soja-sosa, 1 kasika sherrija, 2 kasike pilece supe, 2 kasike belog vina, 1 kasicica smedjeg secera

Priprema:

Pilece belo meso iseci trakice, a ananas na kockice 2x2 cm, pa naizmenicno redjati na stapice za rostilj. Meso staviti tako da oblikuje spiralu, a kockice postaviti izmedju toga. Umesto ananasa, bice fino i ako se rostilj napravi sa kockicama manga.

Izmesati sve sastojke za preliv i blago zagrejati da se secer otopi, pa tom mesavinom premazati raznjice pre pecenja, i nekoliko puta u toku samog pecenja. Posluziti tople uz neki prilog od povrca i svezu salaticu.;))



Egzoticna salata


Sastojci: kuvano pilece meso, kukuruz secerac, ananas, kisela pavlaka, majonez, so biber

Priprema:

Piletinu iseci na kockice, kukuruz skuvati i ocediti, ananas takodje iseci na kockice zeljene velicine, posoliti i pobiberiti po ukusu. Izmesati kiselu pavlaku i majonez (1:2) i sjedniti sve sastojke. Dobro ohladiti pre sluzenja.



Napomena: salata ce dobiti sasvim novi ukus ako sastojcima dodate i sitno iseckane kockice banane, mozda ce vam se kad ovo procitate, salata uciniti malkice neobicnom, ali verujte da ova kombinacija fino ide. Sve sastojke mozete dododavati prema ukusu, tako da precizne mere nisu navedene, budite slobodni da se igrate i uzivajte!:)))

четвртак, 20. мај 2010.

Pina colada lisnata torta


Za ovomesecni krug nase blogerske igrice Ajme, koliko nas je koju je pokrenula Monsoon odabrala sam jedan lagani desert sa ananasom , posto je upravo ovo voce tema koju nam je zadala nasa domacica Branka.;))
Sastojci: 500 g lisnatog testa, manja limenka ananasa (oko 500 g), 2-3 kasike ruma, 2 jaja, 2 kasike secera, 1 dl slatke pavlake, 2 kasike gustina (skrobnog brasna), 40 g kokosa


Priprema:
Lisnato testo podeliti na dva dela, razviti tanko pa jednim delom obloziti okrugli kalup, i dno i ivice, a drugu polovinu testa iseci posebnim tockicem koji pravi naizmenicne zareze, ili zaseci ostrim nozem da se dobiju mali prozorcici.

Ananas iseci na kockice, preliti sa par kasika ruma i ostaviti da stoji desetak minuta. Zatim ocediti i izmesati sa kasikom gustina. U medjuvremenu, umutiti penu od belanaca, dodati secer i jedno po jedno zumance. Na kraju sipati slatku pavlaku i pazljivo u sve to dodati kokos i gustin. Izjednaciti smesu.
Preko lisnatog testa rasporediti kockice ananasa i preliti pripremljenom smesom od kokosa i slatke pavlake. Preko svega staviti drugi deo lisnatog testa u obliku "mreze", dobro pritisnuti ivice da bi se spojili krajevi i odseci visak testa. Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 C oko 20-tak minuta. Pre sluzenja posuti secerom u prahu i posluziti uz kuglicu sladoleda od vanile.

среда, 12. мај 2010.

Korpice sa jagodama

Sastojci za 10 korpica: 150 g brasna, 50 g secera, 100 g maslaca

za tamno testo: 50 g cokolade, 1 kasika kakaa

Fil: 2,5 dl jogurta, 3 kasike secera, 1 kesica zelatina u prahu (10 g), 1 kesica slag pene (40 g), 1 dl mleka, 100 g cokolade, oko 300 g jagoda, listici badema, 1 kesica DrOetker preliva za tortu

Priprema:

Zamesiti prhko testo od brasna, secera i maslaca sobne temperature. Ako zelite da napravite cokoladne korpice u smesu dodajte i rastopljenu cokoladu i kasiku kakaa, i po potrebi jos malkice brasna. Testo zamotati u foliju i ostaviti da stoji u frizideru oko 30 minuta.

Razviti testo debljine 0,5 cm, izvaditi krugove precnika 10 cm i obloziti namascene metalne korpice. Izbockati viljuskom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20-tak minuta.

Kad se korpice potpuno ohlade, premazati ih rastopljenom cokoladom da ne bi omeksale kad se stavi krema. Pre nego sto se cokolada poptpuno stegne, posuti listice propecenih badema po obodu korpice.

Pripremiti kremu: zelatin u prahu preliti sa 4 kasike hladne vode i ostaviti par minuta da nabubri. Na tihoj vatri zagrejati jogurt i secer, dodati zelatin i mesati dok se ne rastvore grudvice. Pomeriti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Umutiti kesicu slag pene sa 1 dl hladnog mleka (mozete umutiti i slatku pavlaku), pa pazljivo spojiti sa jogurtom i zelatinom. Sacekati da smesa pocne da se steze i napuniti korpice sa kremom. Mozete ih staviti u frizider da bi se krema sto pre stegla. Odgore rasporediti jagode i sve preliti DrOetker crvenim prelivom za tortu pripremljenim prema uputstvu sa kesice. Desert dobro rashladiti pre sluzenja.;))


Recept za stampu

субота, 08. мај 2010.

Chicken enchiladas


Od kada sam otkrila ovaj Naletov odlican receptic za tortilje sa kvacem cesto ih pravim, filujem raznim nadevima, isprobavam nove kombinacije i ukuse, a fine su mi za grickanje i tako same... Naaale, ljubim te za ovaj receptic!;)))

Recept koji sledi je iz kuvara "Mexican cooking" autorice Christine Barret, vrlo je jednostavan i ako nemate puno vremena mozete pripremiti i sa kupovnim tortiljama, samo bih Vam ipak preporucila da odvojite mrvicu vremena i napravite ove domace tortilje... ma, ne mogu se uporediti, u korist ovih domacih, naravno!;)))


Sastojci: 10-tak tortilja, 250 g kuvane piletine (bez kostiju), 125 g naribanog kackavlja (ementalera, gaude ili sl.), 2-3 kasike kisele pavlake, persunovo lisce, so, biber

Za umak: 1 srednja glavica crnog luka, 1 cesanj belog luka, 3-4 oljustena paradajza (ili manja konzerva pelata), mrvica ljute papricice, so, vezica mladog luka

Priprema:

Napraviti tortilje prema ovom receptu , slobodno napravite vecu kolicinu pa mozete ih zamrznuti za sledeci put. Tortilje drzite poklopljene da bi ostale mekane, dok sve ne ispecete, a mozda je najbolje pripremiti prvo nadev i odmah filovati kako se budu pekle.;)
Ako koristite kupovne tortilje, prethodno iz kratko zagrejte, par sekundi sa obe strane, da bi omeksale i da mozete da ih nafilujete.

Pripremite prvo umak: na malo ulja proprzite sitno seckan crni luk, dodajte kockice oljustenog paradajza, chilli papricicu i usitnjeni beli luk, sve zajedno dinstajte 15-tak minuta dok se umak ne zgusne.


Napraviti domacu pilecu supicu, sve po propisu i sa puno povrca, a onda meso izvaditi i odvojiti od kostiju. Sitno naseckati i izmesati sa narendanim kackavaljem (mozete koristiti bilo koju vrstu tvrdog sira), dodati par kasika kisele pavlake da bi se smesa lepo povezala i zaciniti po ukusu.

Filovati tortilje i zaviti kao palacinke. Vatrostalnu posudu premazite malo margarinom i poredjate tortilje jednu do druge.

Prelijte pripremljenim umakom i pospite sitno seckanim zelenim percima mladog luka, pa sve lepo ususkajte folijom i stavite da se pece 20-tak minuta. Posluzite toplo...uzivajte!;)))

уторак, 04. мај 2010.

Prolecne rolnice

Jedan brzi recept iz kineske kuhinje, nesto vrlo fino i ukusno, verujem da su svima poznate i da ste ih barem jednom probali u nekoj varijanti. Najvise vremena je zapravo potrebno utrositi na samu pripremu i motanje ovih malih rolnica, dok sve posle ide veoma brzo...posluzite ih kao toplo predjelo, a fine su i same za grickanje....prijatno;)))

Sastojci: 250 g tankih kora, 200 g mlevenog mesa, 2-3 sargarepe, vezica mladog luka, 1/4 manje glavice kupusa, persunovo lisce, 2-3 kasike soja sosa, so, biber

Priprema:

Pripremiti prvo nadev za rolnice: mladi luk iseci na sitne kockice, sargarepu na tanke stapice a kupus na rezance. Na malo ulja proprziti pravo luk dok ne postane staklast, dodati sargarepu i kupus i sve zajedno kratko proprziti. Dodati zatim mleveno meso, zaciniti po ukusu i dinstati 15-tak minuta.

Kore iseci na 4 dela, tako da dobijemo listove testa otprilike 14x14 cm. Na svaki kvadratic kore staviti po kasicicu nadeva, preklopiti levu i desnu polovinu ka sredini, kao kad zavijamo sarme, i zaviti rolnicu. Jedan kraj prethodno namazati umucenim jajetom da bi se bolje zalepilo i da se ne otvori prilikom przenja.
Rolnice kratko prziti u dubokom ulju dok lepo ne porumene sa obe strane. To sve ide prilicno brzo, pa treba paziti da ne izgore previse. Izvaditi ih na kuhinjski papir da se upije visak ulja. Posluziti ih tople na listovima zelene salate....mi najvise volimo da svaku rolnicu zamotamo u list salate i tako grickamo.;))


Napomena: u posebnoj manjoj ciniji mozete servirati soja sos, pa ako neko zeli moze zaciniti po ukusu.

Rolnice mozete pripremati i samo sa nadevom od povrca, mozete staviti i pecurke ili neko drugo povrce po zelji. Verujem da bi bile fine i ako bi se ispekle u rerni, nesto poput malih pitica, pa mozete isprobati i na taj nacin.


Recept za stampu

недеља, 02. мај 2010.

Cokoladna torta


Da li se secate glavnog kuvara koji je pripremao Mozaik rolnice par postova ranije?:) Pre dva dana je nasem "chefu" bio rodjendan, pa sam za tu priliku napravila jednu pravu cooookoladnu "bombu". Samo 4 sastojka i bez mrvice brasna, pa ako ste koji slucajem na dijeti, molim Vas nemojte dalje citati recept, ali ako ipak ne mozete da odolite cokoladi, onda slobodno procitajte do kraja.;)))

Gotovo da nema razlike izmedju fila i korica, pripremaju se na isti nacin, samo je odnos sastojaka malkice drugaciji, a fil se moze i skuvati na pari ako zelite da budete sigurniji...mada sam je pravila upravo ovako po receptu:

Sastojci: 8 jaja, 250 g maslaca, 250 g secera u prahu, 300 g cokolade

Fil: 5 jaja, 250 g maslaca, 250 g secera u prahu, 200 g cokolade

Glazura: 150 g cokolade, 4-5 kasika ulja + oko 15o g mlevenih lesnika za dekoraciju

Priprema:

Umutiti penasto 125 g maslaca sa 125 g secera u prahu, dodati 4 zumanceta, 150 g rastopljene cokolade i na kraju penu od 4 umucena belanceta. Sve pazljivo sjediniti, mutiti mikserom na najslabijoj brzini.

Smesu sipati u veliki pleh od rerne, preko masnog papira, poravnati i ispeci koru u prethodno zagrejanoj pecnici. Peci na 180-200 C oko 20-tak minuta, cim primetite da su rubovi potamnili, odmah je izvadite. Korica ce u sredini biti jos mekana ali bice to sve dobro kad se bude ohladila.
Ispeci jos jednu koricu na isti nacin, i kad se potpuno ohlade svaku iseci na 3 lente, tako da na kraju dobijemo 6 korica.

U medjuvremenu pripremiti fil, postupak je isti kao za korice, umutiti penasto maslac i secer u prahu, dodati zumanca (jedno po jedno), rastopljenu cokoladu i na kraju pazljivo umesati penu od 5 belanaca. Moze se mutiti mikserom na najslabijoj brzini. Kremu ohladiti i filovati korice. Premazati celu tortu tankim slojem fila (ostaviti par kasika za dekoraciju) i staviti u frizider da se stegne.

Za glazuru otopiti na tihoj vatri (ili na pari) cokoladu sa par kasika ulja i preliti preko torte. Sa strane posuti mlevene propecene lesnike. Kad se glazura stegne, ukrasiti preostalim filom uz pomoc sprica sa zvezdastim nastavkom. Mozete ispisati i neki neki tekst uz pomoc rastopljene cokolade ili samo nacrtati "izgubljeni put" po povrsini torte.;)))

Napomena: ako imate visak mlevenih lesnika, slobodno ih dodajte u fil, nece to nista smetati, naprotiv....evo i jedne varijacije na istu temu, ali u mini izdanju.;))))

Recept za stampu