уторак, 23. март 2010.

Sitni kolaci - sweet selection

Na slici: bele trufle, grilijas korpice, marokanci, crno-beli minjoni, zrna kafe

Nekoliko finih ideja za sitne kolace za nastupajuce praznike ili neku drugu priliku. Recepti su vec ranije objavljeni na Coolinarici, a ovo je samo slatki izbor nekih od omiljenih kolacica...posebno ce lepo izgledati ako se stave u kutiju, ukrase masnicom i obraduje neko ko vam je drag.;)))


Bele trufle

Sastojci: 150 g maslaca, 150 g secera u prahu, 150 g kokosa, 2 vanilin secera, 2 kasike konjaka (ili ruma), 1 kasicica mlevene kafe

Priprema:

Umutiti penasto maslac sa secerom i dodati kokos. Rastvoriti kafu u zagrejanom konjaku i dodati smesi od kokosa. Oblikovati bombice, rashladiti ih i umakati u glazuru od bele cokolade. Kad se glazura stegne, svaku bombicu poprskati sa malo tamne cokolade.


Zrna kafe



Sastojci: 250 g secera, 0,75 dl vode 125 g margarina, 100 g mlevenih oraha, 100 g mlevenog keksa, 90 g cokolade, 1-2 kasicice mlevene kafe
Priprema:

Prokuvati kratko secer sa soljicom vode, kao za bajaderu. Pomeriti sa ringle, dodati margarin i mesati dok se ne istopi. Dodati zatim ostale sastojke: mlevene orahe, keks, kafu i cokoladu.Izjednaciti smesu. Kad se ohladi oblikovati male kuglice, pa u svaku po sredini utisnuti cackalicom crtu, da dobije oblik zrna kafe.

 Dobro rashladiti, stavljati u cokoladnu glazuru, vaditi kasicicom i jos jednom po sredini prevuci cackalicom da bi se napravio zarez. Kad se glazura stegne, stavljati u male papirnate korpice.


Crno-beli minjoni



Sastojci: 125 g oraha (ili badema), 125 keksa, 150 g secera u prahu, 150 g margarina, malo secernog sirupa
 
Za premazivanje: aromaticni pekmez od jagoda

Priprema:

Izmesati sve sastojke da dobijete finu glatku smesu. Po potrebi dodati jos malo secera ili keksa da se ne bi lepila za ruke. Razviti testo debljine 0.5 cm preko povrsine posute secerom u prahu.
Malom okruglom modlicom vaditi pogacice, i spajati po dve finim pekmezom.

Dobro rahladiti pre stavljanja glazure, pa svaku do pola umakati u belu cokoladu i redjati na celofan da se glazura stegne. Posto se bela glazura stegla, ponoviti postupak sa tamnom glazurom i na svaki minjon, pre nego se glazura sasvim stegne, staviti po jedan badem.
 
Jos jedan nacin da se dekorisu ovi kolacici je da se svaki prelije belom glazurom i napravi tresnjica od kandiranog voca.;))

Grilijas korpice


Sastojci: 250 g lesnika, 200 g secera, 150 g margarina, 100 g cokolade, 70 g suvog grozdja
Za cokoladne korpice: oko 400 g cokolade, oko 70 malih papirnatih korpica
Priprema:

Pripremiti prvo grilijas: otopiti secer kao karamel, dodati lesnike, i sve preruciti na nauljeni tanjir. Kad se ohladi, usitniti u avanu ili samleti. Odvojiti oko 50 g na stranu za dekoraciju.
Izmesati preostali grilijas, suvo grozdje, margarin i rastopljenu cokoladu. Staviti u frizider da se stegne radi lakseg oblikovanja.
U medjuvremenu napraviti korpice od cokolade: rastopiti cokoladu na tihoj vatri, i cetkicom premazivati unutrasnjost papirnatih korpica. Kad se stegne prvi sloj cokolade, premazati jos jednom rastopljenom cokoladom.
Od grilijas smese praviti male kuglice i svaku stavljati u korpicu od cokolade, ali to je najbolje uciniti dok se drugi sloj jos nije stegao. Tako ce kuglice ostati fino spojene sa korpicom. Na kraju, svaku kuglicu u korpici uvaljati u usitnjeni grilijas koji smo ostavili na stranu. Pazljivo skinuti papirnatu korpicu.

недеља, 21. март 2010.

FBI rukavice - u gostima kod Cookete


Ovog meseca u okviru igrice FBI rukavice koju je pokrenula Maja , istrazujemo blog Cooketa nase drage food blegerice Selme. Moram Vam odmah reci da je zadatak bio pravi izazov ali i velika inspiracija, jer Selma svakoj temi pristupa temeljito i sa predanoscu naucnika koji je maksimalno posvecen svom zadatku.

Njeni postovi su uvek zanimljivi za citanje i sa neverovatnom lakocom nas vode na fantasticno gastro putovanje koje je svaki put novo i drugacije.

Zaista nije bilo lako odabrati samo par receptica za probu u moru toliko divnih slanih i slatkih delicija, ali na kraju, odlucila sam se da sastavim kompletan meni i napravim po jedno jelo iz svake kategorije, pocev od predjela, preko glavnog jela i na kraju deserta.;))

Kao predjelo posluzena je odlicna Banica sa sirom za koju sam recept pronasla u Selminom postu o zemlji ruza. I mada nisam tako vesta sa razvlacenjem super finih i tankih kora, upustila sam se u eksperiment pravljena domacih kora za ovu ukusnu pitu...mi smo je zapravo napravili za dorucak i mogu vam reci da je nestala brzinom svetlosti.;))


Kao glavno jelo isprobala sam recept za Djuvec sa piletinom , to je kombinacija koju svi volimo a piletina pripremljena na ovaj nacin je posebno fina i pikantna. Dodatak vina i puno povrca u finom umaku se svima dopao...rucak za 5+!;))

A kao desert na kraju... Selmini Poljupci sa okusom limuna i papra , nagradjeni receptic iz prethodnog kruga na temu citrusa. Mmmm, nesto jako dobro (znala sam da ce nam se svideti, hehe..), pogotovo sam odusevljena kremom od limuna za koju mi vec padaju na pamet razne kombinacije.;)))

Lemon courd sam spremala na pari, posto ne koristim mikrovalnu, i sve je zaista vrlo brzo bilo gotovo. Sve potrebne sastojke sam mutila zicom na pari i bilo je dovoljno samo 5 minuta da se fil zgusne, a kad se malo prohladio dodala sam maslac i to je bilo sve...recept za svaku preporuku!;))

Draga Selma, hvala na svim divnim receptima i odlicnim postovima koje je uvek pravo uzivanje citati...sigurno je da cu se tvom blogu vracati jos puno puta!;)))

четвртак, 18. март 2010.

Mirisni prutici

Sastojci: 500 g brasna, 250 g svezeg sira, 1 kasicica soli, 1 kesica praska za pecivo, 1 jaje, 1 kaf.soljica mleka (0, 75 dl);

Za premazivanje: 1 jaje, 50 g kackavalja, susam, zacinsko bilje

Priprema:

Zamesite testo od svih navedenih sastojaka i razvijte pravougaonu koru debljine o,5 cm. Premazite umucenim jajetom, pospite susamom i naribanim kackavaljem (ili nekom drugom vrstom tvrdog sira), i na kraju sitno seckanim zacinskim biljem (persun, bosiljak i sl.).

Testo isecite na dugacke trakice sirine 1 cm, spiralno uvijte i redjajte u pleh preko masnog papira. Pecite na 200 C oko 15-20 minuta. Posluzite kao slanu zanimaciju uz omiljeni film na DVD-ju... prijatno grickanje!;)))

среда, 17. март 2010.

Oslic sa limunom


Samo jedna ideja za brzi rucak koji vam nece oduzeti puno vremena, nesto lagano i fino...sve u svemu, nece vam trebati vise od 30-tak minuta za pripremu... mozete vec odmah postaviti sto!.;)))

Sastojci: 500 g fileta oslica, 2 limuna, , vezica mirodjije (kopra), 1 cesanj belog luka, so, maslinovo ulje

Priprema:

Filete oslica preliti sokom od jednog limuna, dodati par grancica mirodjije i ostaviti da se mariniraju 15-tak minuta.

Drugi limun dobro oprati pod mlazom tople vode i iseci na kolutice. Kratko proprziti sa obe strane na malo maslinovog ulja, dok ne dobiju lepu zlatnu boju, dodati i 1 cesanj belog luka radi arome.
Staviti sada i filete oslica (moze i neka druga vrsta ribe) i sve zajedno prziti 10-tak minuta, po potrebi dodati i malo soka od marinade. Posluziti uz svezu salatu ili kuvano povrce zacinjeno sa malo limuna...bon appetit!;)))

недеља, 14. март 2010.

Za dobro jutro:)


Mislila sam da cu ovaj post napisati ranije, ali evo nekako se poklopilo da cete ga ipak citati ujutru.:) Nadam se da ste vec otvorili okice i zelim vam lep pocetak dana uz miris vruuuceg, domaceg hleba, a sada brzo na citanje receptica!;)))
 
Sastojci: 500 g mekog brasna, 1 kasicica soli, 25 g svezeg kvasca, 2-3 dl mlake vode

Priprema: 

Razmutiti kvasac u pola solje mlake vode, sa kasicicom secera i brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju. Od brasna, soli, pripremljenog kvasca i mlake vode zamesiti srednje meko testo. Pokriti ga i ostaviti 30-tak minuta da udvostruci volumen.
 

Ponovo premesiti, oblikovati veknicu i staviti u podmazan pleh. Neka odmara jos 20-tak minuta dok se zagreje rerna. Pre pecenja premazati mlekom i napraviti par zareza po povrsini testa, ako volite rusticni izgled pospite veknicu sa malo brasna. Pecite na 200 C oko 30-35 minuta dok ne dobije lepu rumenu koricu...i to je sve!;)))


A moram vam jos reci kako je nastao ovaj post i zasto upravo ovaj recept, hehe...za sve je kriv lift koji je u kvaru vec drugi dan! Dobro, to i nije tako veliki problem ako se vas stan nalazi na nekom od nizih spratova, ali ako zivite "medju oblacima" i drustvo vam prave laste, to je vec sasvim druga prica.;) A kako mi se nije dalo ponovo ujutru rekreirati po stepenicama gore-dole, lepo sam zasukla rukave i umesila heb, a jos pored toga (kad sam vec bila u elementu:) isprobala sam i fenomenalne Slane uvojke (originalni recept) po receptu nase drage Jafi.

Malo sam modifikovala receptic jer nisam imala sve potrebne sastojke, pa sam umesto kiselog vrhnja u testo stavila krem sir, mogu Vam reci da je bilo odlicno... draga Jafi, hvala puno na divnom receptu!;)))

четвртак, 11. март 2010.

Moka kolutici

Sastojci: 400 g mekog brasna, 200 g maslaca, 100 g secera, 1 vanilin secer, 1 zumance, malo soli, 5-6 kasika mleka

Fil: 1 dl slatke pavlake, 60 g maslaca, 1 kesica capuccina ili instant kafe, 2 kasike likera od cokolade, 100 g cokolade

Glazura: 1 belance, 100 g secera u prahu, 1 kasika limunovog soka, zrna kafe

Priprema:

Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka i ostaviti 20-tak minuta u frizideru. Razviti tanko koru, okruglom modlicom precnika 5 cm vaditi pogacice i slagati na pleh preko masnog papira. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15 minuta.

U medjuvremenu pripremiti fil, zagrejati slatku pavlaku i maslac, ali ne na jakoj temperaturi. Cim provri, pomeriti sa ringle, dodati kasicicu capuccina ili instant kafe, liker i cokoladu izlomljenu na kockice. Sve pazljivo izmesati dok se cokolada ne istopi, pa staviti u frizider da se smesa ohladi i stegne.


Umutiti belance sa secerom u prahu, dodati kasiku limunovog soka i preliti polovinu pripremljenih i ohladjenih keksica. Sacekati da glazura pocne da se steze pa na svaki kolacic staviti po jedno zrno kafe kao dekoraciju.

Pripremljenim filom napuniti vrecicu sa zvedastim nastavkom i filovati preostale keksice. Odgore staviti poklopcice sa glazurom...bon appetit!;)))

Recept je iz odlicne knjige madjarskih slastica "66 Karacsonyi edesseg" ciji su autori Lajos Mari & Hemzo Karoly.;))

Brzi rolatic sa kafom

Ovaj recept mi je posebno drag i mogu slobodno reci da je jedan od omiljenih porodicnih kolacica. Verujem da je dobro poznat, a kako je tema ovog meseca, u okviru nase blogerske igrice Ajme koliko nas je cija je domacica Ljilja, upravo kafa, ucinilo mi se da bi bilo zgodno podsetiti se ovog jednostavnog a tako ukusnog slatkisa.

Sastojci: 300 g samlevenog keksa, 100 g secera, 1 kasika kakaoa, oko 1,5-2 dl jake crne kafe

Fil: 150 g maslaca, 100 g secera u prahu, 1 kuvano zumance

Priprema:

Izmesati samleveni keks, secer i kakao, pa sa kuvanom i ohladjenom kafom zamesiti smesu koja se ne lepi za ruke. Razviti preko folije u pravougaonu koru debljine oko 0,5 cm.

Umutiti penasto maslac i secer u prahu, dodati ispasirano kuvano zumance i sve lepo izjednaciti. Premazati preko razvijene kore i zaviti rolat. Ostaviti da stegne par sati u frizideru. Seci na tanke snite neposredno pre sluzenja.:)

субота, 06. март 2010.

Ekleri


Verujem da svaka od nas ima bar jedan listic sa ispisanim sastojcima za ove fine kolace, omiljeni recept po kome se uvek sprema. Dobro, mozda nije na papiricu vec je uredno napisan u kuvaru ili tekici (onda barem znate gde da mozete pronaci:).
 
A kako se obicno desi da taj recept koji trazite uvek misteriozno nestane kad vam je potreban, stavila sam sebi u zadatak da konacno zavedem red medju svim svojim receptima napisanim na papiricima svih mogucih oblika i boja, pa je tako dosao red i na eklere ili ako vise volite princes krofne, jer se mogu praviti po istoj recepturi:

Sastojci: 1 dl ulja, 2,5 dl vode, 170 g ostrog brasna, 5 jaja


Fil: 4 zumanca, 5 kasika secera, 150 g brasna, 7,5 dl mleka, 2 vanilin secera (ili stapic vanile)

Priprema:

Staviti 1 dl ulja i 2,5 dl vode da provri. U tako vruce sipati odjednom celu kolicinu brasna i izmesati. Kad se smesa prohladila, dodavati jedno po jedno jaje i sve umutiti mikserom. Staviti u spric i na plehu preko masnog papira, istiskivati trake duzine 5-6 cm. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta. Bilo bi dobro da se rerna ne otvara za vreme pecenja.


U medjuvremenu pripremiti fil, umutiti zumanca sa secerom, dodati brasno i razmutiti u malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati sa stapicem vanile, kad provri polako sipati umucena zumanca i skuvati krem.

Ispecene eklere preseci na pola, filovati pripremljenim kremom i preliti rastopljenom cokoladom u koju smo dodali malo ulja ili komadic maslaca. A onda pozvati najbolju prijateljicu i posluziti uz popodnevnu soljicu caja.;)))

петак, 05. март 2010.

Pita 3 u 1

Sastojci: 500 g tankih kora za pitu, 400 g sampinjona, 2 glavice crnog luka, 2-3 praziluka, 200 g spanaca, 150 g pirinca, so, biber, ulje, mineralna voda

Priprema:

Skuvati pirinac i ocediti od viska vode ako je potrebno. Na ulju proprziti sitno seckani crni luk, dodati sampinjone iseckane na tanke listice i sve zajedno dinstati dok ne omeksa. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Praziluk isto iseci na sitne kockice i proprziti na ulju. Spanac oprati i iseci na rezance. Skuvani pririnac podeliti na 3 dela, u jedan deo dodati sampinjone, u drugi praziluk, a u treci spanac. Sve lepo izmesati i po zelji zaciniti sa malo muskatnog orascica.
Slagati 4 kore jednu preko druge, a svaku poprskati sa kasikom ulja i mineralne vode. Na cetvrtu koru, duz cele ivice rasporediti nadev od sampinjona i pirinca, zaviti u rolat i staviti u pleh.

Preostale kore redjati na isti nacin, filovati sa nadevom od praziluka i pirinca, i za trecu kombinaciju staviti nadev od spanaca. Sva tri rolata premazati sa malo ulja i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta. Gotovu pitu prekriti platnenom salvetom i ostaviti tako 10-tak minuta. Kad se malo ohladi iseci na kocke.

Francuska supa od povrca



Sastojci: 200 g pasulja, 200 g zute boranije, 4 krompira, vezica zeleni, 2 srednje glavice crnog luka, 1 manja tikvica, 4 paradajza, 1 praziluk, 100 g testenine, so, biber, lovorov list, 4 cesnja belog luka, grancica svezeg bosiljak, 20 cl maslinovog ulja

Priprema:

Pasulj preko noci potopiti u hladnu vodu i sutradan skuvati na klasican nacin. Proprziti na ulju sitno seckan praziluk i crni luk, pa kad postane staklast dodati seckanu sargarepu i ostalu zelen. Kratko prodinstati i dodati paradajz iseckan na kockice koji smo prethodno oljustili. Sve kuvati na laganoj vatri oko 5 minuta.

Dodati zatim pasulj, naliti sa 2 l vode (voda u kojoj se kuvao + jos malo ako treba). Staviti sve ostalo povrce: boraniju, krompir i tikvicu iseckanu na kockice i zaciniti po ukusu. Kuvati oko 30 minuta dok povrce ne omeksa, a zatim dodati testeninu i kuvati jos 15 minuta.

Na kraju, kad je sve skoro gotovo, usitniti beli luk zajedno sa listicima svezeg bosiljka, sipati ulje, malo posoliti i pobiberiti, i sve preliti preko povrca u supi. Posuti sitno seckanim persunovim liscem i posluziti toplo.

Bon appétit!:)

Recept je objavljen u specijalnom posnom izadanju casopisa Hrana i vino, povodom uskrsnjeg posta, a u prodaji je od 15.februara. U ovom broju naci cete pregrst lepih ideja za ukusna posna jela, a saradnice u ovom broju su sve food blogerice Marija , Minja , Ana , Olivera , Dragana , Maja i jos jedna Marija .

Cuftice od rize i spanaca


Sastojci: 200 g rize, manja glavica crnog luka, 200 g spanaca, so, prezla

Besamel umak: 50 g maslaca, 2 kasike brasna, oko 3 dl mleka, so, biber, muskatni orascic
Priprema:
Na malo ulja proprziti sitno seckani crni luk, dodati rizu, sipati vodu, posoliti i kuvati 20-tak minuta dok ne omeksa.

U medjuvremenu pripremiti besamel umak: na maslacu kratko proprziti brasno, sipati mleko i kuvati dok se ne zgusne. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati malo naribanog muskatnog orascica.

Spanac iseci na trakice, izmesati sa rizom i pripremljenim besamelom. Ako je potrebno dodati jos malo prezle da bi se smesa lepo povezala. Oblikovati cuftice, uvaljati u prezlu i prziti na vrelom ulju sa obe strane dok lepo ne porumene.

Na isti nacin se mogu praviti i cuftice sa sampinjonima.

Napomena: ako zelite da ih posluzite kao posno jelo, samo izostavite besamel umak ili ga napravite na vodi i ulju.

среда, 03. март 2010.

Brzzzi pileci raznjici

Ovo je jedan sasvim brzi receptic za ukusan rucak koji vam nece oduzeti puno vremena za pripremu, kolicinu odredite prema broju ukucana, a raznjice mozete posluziti i u nekoj drugoj prilici...na primer, kad rostiljate sa prijateljima.;))

Sastojci: pilece belo meso, oko 200 g pilece dzigerice, oko 150 g pancete u tankim listovima...i jos par stapica za raznjice;)
Priprema:

Belo meso isecite na kockice oko 2x2 cm, malo posolite a dzigericu takodje usitnite na kockice priblizno iste velicine, ali nju nemojte soliti. Svaki komadic mesa zamotajte u tanko isecene reznjeve pancete, isto to ucinite i sa dzigericom, pa naizmenicno redjajte na stapice za rostilj.

Kratko ispecite na malo ulja u gril tiganju, ili na elektricnom rostilju, i posluzite uz prilog od povrca ili sezonsku salatu. Bon appetit!