Kolac sam seckala tek sutradan, korice su u medjuvremenu upile fil i postale divno mekane. Na kraju, sve je ispalo puno jednostavnije nego sto sam se nadala, kolac nije presladak, veoma je izdasan i sigurno cu ga napraviti jos koji put.:)))
недеља, 31. јануар 2010.
KuVarijacije: Ruski medovik
Kolac sam seckala tek sutradan, korice su u medjuvremenu upile fil i postale divno mekane. Na kraju, sve je ispalo puno jednostavnije nego sto sam se nadala, kolac nije presladak, veoma je izdasan i sigurno cu ga napraviti jos koji put.:)))
недеља, 24. јануар 2010.
Piletina "Cordon bleu"
Sastojci: pilece belo meso, praska sunka, kackavalj (trapist, ementaler ili slicno) i jos brasno, jaja i prezla za pohovanje
Priprema:
Pilece meso iseci na tanje snicle, malo istanjiti i zaciniti po ukusu. Na svaku sniclu staviti po sniticu praske sunke i kackavalja, preklopiti na pola. Snicle pohovati na klasican nacin, uvaljati ih prvo u brasno, zatim u umucena jaja i na kraju prezlu. Prziti oko 5 minuta sa svake strane dok ne dobiju finu rumenu koricu, izvaditi na kuhinjski papir da upije visak ulja i posluziti toplo uz neku finu salaticu po zelji... bon appetit!;)))
среда, 20. јануар 2010.
Fbi rukavice - muffini sa nadevom od sira by Andrea
Ovog meseca u igrici FBI rukavice koju je pokrenula Maja sa bloga Cooks and bakes , istrazujemo blog Voce i povrce . Ono sto me je prvo privuklo su prelepe slike i zanimljive price koje prate svaki receptic. Nekako se uvek najradije zadrzim medju slatkisima, pa sam za ovu priliku isprobala muffine sa nadevom od sira...sledi originalni receptic:
SASTOJCI
250 g brašna
100 g šećera
50 g maslaca
1 dcl mlijeka
2 velike žlice kaka
2 male žlice instant kave
1 vreićica praška za pecivo
1 vanilin šećer
2 jaja
2 velike žlice kiselog vrhnja
Prstohvat soli
Za nadjev
100 g svježeg posnog sira
20 g šećera
1 vanilin šećer
POSTUPAK
•Brašnu kojem ste prethodno dodali prašak za pecivo dodajte jaja, mlijeko, vrhnje i maslac te sve dobro izmiksajte.
•Kada smjesta postane ujednačena dodajte joj šećer, vanilin šećer, kakao, kavu te prstohvat soli. Sve još dobro izmiksajte.
•Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama i u svaku sipajte smjesu do pola.
•Na svaki muffin stavite žličicu nadjeva.
•Prekrijte muffine ostatkom smjese.
•Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici pi 180 stupnjeva oko 30 minuta.
•Mikserom dobro izradite svježi posni sir sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu.
Moji utisci: testo je prekrasno mekano, ne previse slatko vec upravo koliko treba, a kad zagrizete kolacic unutra Vas ceka ukusno iznenadjenje od sira...najtoplije ih preporucujem, uzivacete u svakom zalogaju...mmmmm!;)))))
петак, 15. јануар 2010.
Lepinjice sa pecurkama
Priprema:
Kvasac razmutiti u pola solje tople vode, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju.
Od brasna, soli, pripremljenog kvasca, malo ulja i vode zamesiti meko testo, podeliti na dve loptice i ostaviti da odmaraju 15 minuta. U medjuvremenu pripremiti nadev, na malo ulja proprziti sitno seckan crni luk, dodati sampinjone iseckane na listice i sve zajedno kratko dinstati. Zaciniti po ukusu i posuti seckanim persunovim liscem.
Testo tanko razviti kao za pizzu, po obodu rasporediti kockice topljenog sira, pa krajeve testa preklopiti prema unutra. Na sredinu staviti nadev od sampinjona i sve posuti sa preostalim kockicama sira. Peci na 200 C oko 20-25 minuta. Posluziti toplo.
среда, 13. јануар 2010.
Rolnice od palacinki i rolatic sa sirom
Rolnice od palacinki
Sastojci: slane palacinke, svezi sir, mileram, sunka, zacini...sve po zelji i ukusu:)
Priprema:
Ispecite palacinke po Vasem omiljenom receptu, premazite nadevom od sira i milerama, pospite kockicama sunke, ili stavite bilo koji drugi nadev po zelji, zamotajte i isecite na 2-3 dela...ne zaboravite na ukrasnu trakicu od vlasca.;))
Rolatic sa sirom
Sastojci: 150 g sira za tost sendvice, 250 g svezeg mladog sira, 50 g maslaca, zacinsko bilje, seckani orasi
Priprema:
U kalup oblozen folijom stavite tanko isecene snite sira (mozete koristiti sir za tost sendvice ili neki drugi po zelji, recimo gaudu), premazite jednim delom fila od svezeg sira, maslaca i zacinskog bilja, zacinite po ukusu.
Pospite seckanim orasima i stavite drugi deo fila, pa sve pokrijte preostalim listicima sira. Neka se hladi u frizideru bar 2 sata da bi svi sastojci mogli lepo da se sjedine i stegnu. Posluzite iseckano na snite uz salatu ili sveze voce.
Puzici i ladjice sa sirom
Puzici sa sirom
Sastojci: 500 g gotovih kora, 500-600 g svezeg sira, 2 jaja, 2 dl kisele pavlake, 1,5 dl ulja, 1,5 dl mineralne gazirana voda
Priprema:
Svaku koru poprskati sa malo ulja i mineralne vode, pa slagati 4-6 kora jednu preko druge. Za fil izmešati sir, kiselu pavlaku i jedno jaje. Poslednju koru premazati tanko filom preko cele povrsine i zaviti kao rolat.
Na isti nacin napraviti jos 2-3 rolatica u zavisnosti od toga koliko kora imamo u pakovanju. Iseci na snite debljine 2 cm i poredjati na pleh tako da presecena strana bude okrenuta na gore. Pitice premazati umucenim jajetom i po zelji posuti susamom. Peci na 200 C oko 20-30 minuta da lepo porumene. Posluziti tople puzice.
Ladjice sa sirom
Sastojci: 300 g brasna, 15 g svezeg kvasca, malo soli, 2-3 kasike ulja, voda
Nadev: sir, jaje, sunka...
Priprema:
Zamesiti testo kao za pizzu, podeliti na 4 loptice i ostaviti da malo odmore. Svaku lopticu rastanjiti pa oblikovati ladjice od testa, ivice malo saviti prema unutra a krajeve zavrnuti kao na slici.:)
Pripremiti nadev od sira i umucenog jajeta, po zelji dodati malo seckane sunke, pa napuniti ladjice od testa. Peci na 200 C oko 25-30 minuta i odmah posluziti cim su gotove. Prijatno!:)))
недеља, 10. јануар 2010.
Nagrada:))
A sad, saljem je dalje na sledece adrese:
1. Cooking by Ruza123
2. My cooking creations
3. Delicious for kids
4. U mojoj kuhinji 2
5. Kusaj i slusaj Dalmaciju
P.S. Znate vec sta treba da radite...kiss!;)))
субота, 9. јануар 2010.
Kesten kocke
Fil: 500 g kesten pirea, 250 g secera u prahu, 2-3 kasike ruma, 50 g cokolade, 150 g maslaca
Glazura: 150 g cokolade, 4-5 kasika ulja
Priprema:
Umutiti sam od belanaca sa secerom, dodati zumanca, jedno po jedno, i na kraju kakao i brasno izmesano sa praskom za pecivo. Ispeci koru u velikom plehu od pecnice, a kad se ohladi preseci na dva dela.
U medjuvremenu pripremiti fil, umutiti penasto maslac i secer u prahu, dodatu kesten pire, rum i rastopljenu cokoladu. Sve lepo izmesati i premazati preko biskvita, odgore staviti drugi deo i preliti glazurom od cokolade. Dekorisati pufnicom od umucenog maslaca i cokolade ili slaga
.
Napomena: biskvit se moze poprskati sa par kasika ruma po zelji.:)
Rolat od kestena
Fil: 350 g kesten pirea, 150 g secera u prahu, 100 g maslaca, 2 kasike ruma
Glazura: 100 g cokolade, 100 g secera u prahu, 100 g maslaca, 1 jaje
Priprema:
Umutiti penasto zumanca i secer, dodati kesten pire, naribanu cokoladu, kasiku brasna i na kraju pazljivo umesati sam od belanaca. Sipati u veliki pleh od rerne preko masnog papira i peci na 180 C oko 20 minuta. Gotovu koru prebaciti na vlaznu krpu i zaviti u rolat.
Za fil, penasto umutiti secer u prahu i maslac, dodati kesten pire i rum. Ohladjeni biskvit razmotati, premazati filom i ponovo zaviti u rolat.
Za glazuru umutiti maslac, i secer u prahu, dodati rastopljenu cokoladu i zumance, i na kraju sam od umucenog belanceta. Sve lepo sjediniti i pomocu sprica sa zvezdastim nastavkom dekorisati rolat.
Nagrada:)
The Sunshine Award is awarded to bloggers whose positivity and creativity inspires others in the blog world. The rules for accepting this award:
-Put the logo on your blog or within your post.
-Pass the award onto 12 bloggers.
-Link the nominees within your post.
-Let the nominees know they have received this award by commenting on their blog.
-Share the love and link to the person from whom you received this award.
Prosledjujem je dalje na sledece blog adrese:
1. http://casadevainilla.blogspot.com/
2. http://blogoye.org/kuhinjica/
3. http://cebucatarim.blogspot.com/
4. http://naputovanju.blogspot.com/
5. http://palachinka.blogspot.com/
6. http://sweetfood-aleksandra.blogspot.com/
7. http://sweetsensation-monchi.blogspot.com/
8. http://voce-povrce.blogspot.com/
9. http://nonnasole.blogspot.com/
10. http://auringonkeittio.blogspot.com/
11. http://cooktobe.blogspot.com/
12. http://inspiredfoodie-josipa.blogspot.com
Punooo pozdrava!;))))
петак, 8. јануар 2010.
Pileca pasteta u testu
Za pripremu ovog predjela potrebno je odvojiti nesto vise vremena, i moram vam priznati da sam bila malkice skepticna kako ce sve na kraju ispasti, pogotovo sto sam prvi put radila pastetu na ovakav nacin, u testu i sa zelatinom.
Kako Bozic uvek proslavljamo u porodicnom krugu, odlucila sam se da isprobam ovaj novi receptic, a znala sam da mi moji ne bi zamerili ako bas i ne ispadne kako treba...;)) Medjutim, sve je proteklo u najboljem redu i rezultat je premasio moja ocekivanja, tako da ovo moze biti sasvim fino predjelo za neke svecane prilike.;))
Sastojci za testo: 500 g brasna, 2 dl kisele pavlake (vrhnja), 80 g maslaca, 1 jaje, malo soli
Nadev: 300g curecih (ili pilecih) grudi, 50 g slanine, 2 dl kisele pavlake, 1 belance, so, biber, 3 pileca bela mesa, 2-3 sargarpe, 50 g suvih pecuraka, veza persuna, malo naribane limunove korice, muskatni orascic
Preliv sa zelatinom: 3 dl pilece supe, kesica zelatina (10 g), 50 ml blazeg serija
Priprema:
Zamesiti testo od brasna, malo soli, listica maslaca i pavlake, dodati 1 jaje i ako je potrebno jos malo mleka. Testo zamotati u foliju i staviti u frizider da stoji 1 sat.
Pilece belo meso skuvati u supi zajedno sa sargarepicom, na klasican nacin uz dodatak ostale zeleni. Kad je meso kuvano, izvaditi ga iz supe i ocediti, a sargarepu koju smo skuvali celu, zaseci na 4-5 mesta po duzini (da bi kasnije u preseku izgledala kao cvetic) ili je iseci na sitne kockice.
Suve pecurke potopiti u vodu i ostaviti da stoje 1 sat (koristila sam sitake suve pecurke, ali mozete i neke druge po zelji ili cak i sveze pecurke). Kad su malo omeksale, iseci ih na manje kockice.
Curece grudi i slaninu sitno iseckati (ili samleti na masini), izmesati sa pavlakom, umucenim belancetom, posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati seckani persun, pecurke, naribanu limunovu koricu, muskatni orascic i po zelji malo vorcester sosa.
Testo rastanjiti, obloziti pravougani podmazani kalup (za hleb), a ostaviti deo testa za poklopac. Sipati pola fila, poredjati komade kuvane piletine i sargarepe, staviti drugi deo smese i poklopiti ostatkom testa.
Manjom modlicom napraviti nekoliko rupica na vrhu da bi para mogla da izlazi. Premazati umucenim jajetom i peci na 180-200 C oko 60-70 minuta.
Kad se pasteta ohladila, ukoliko je ostalo praznog prostora izmedju testa i nadeva, moze se rastopiti zelatin u toploj supi, dodati malo serija i kroz rupice polako sipati preko pastete. Ohladiti u frizideru. Posluziti uz tartar sos ili sos od limuna.
S obzirom da se meni poklopcic fino zalepio za nadev, nije bilo potrebno da popunjavam visak prostora sa zelatinom, pa sam ga iskoristila za jednu malu modlicu u koju sam nazimenice slagala povrce iz supe i kuvano jaje. Prvo sam sipala malo tecnosti, stavila u frizider da se stegne, slozila prvi red povrca i sipala jos malo supe, ponovo na hladjenje u frizider i tako redom dok se ne utrose svi sastojci.:)
недеља, 3. јануар 2010.
Salcici
Dobro poznati receptic za fine lisnate kiflice, salenjake, salčiće.:). Verujem da ste ih odmah prepoznali na slici.:) Mogu se praviti sa belim vinom, sa ili bez kvasca, a ovde je jedan sasvim jednostavan recept za testo koje se priprema sa kiselom vodom ali koje se divno lista.:)
Zamesiti testo od navedenih sastojaka i u testo dodati odmah 1 kašiku sala. Razviti koru i premazati sa 1/3 sala. Preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara na sobnoj temperaturi 20-30 minuta. Postupak ponoviti jos 2 puta a četvrti put razviti koru debljine 1 cm. Iseći na veće kvadrate i na svaki staviti po kašičicu gusto ukuvanog pekmeza od kajsija.
Preklopiti dva kraja testa prema sredini i malo pritisnuti da se ne bi otvorili prilikom pečenja. Premazati umućenim jajetom, samo odgore, da bi se pecivo i dalje moglo lepo listati. Peći na 200 C oko 20-tak minuta. Gotove salčiće posuti šećerom u prahu i grickati ih odmah dok su fino topli.:)