недеља, 31. јануар 2010.

KuVarijacije: Ruski medovik



Tema ovomesecne igrice za food blogere kuVarijacije bio je kolac Ruski medovik (originalni recept) koji je na Coolinarici objavila korisnica BADRUBULDURA.
 
Ove medene kockice sam prvi put videla kod mamajac na blogu Cooks and Bakes i odusevila se (da, bila je to ljubav na prvi pogled:), ali nikako da stignem da ih ranije napravim. Moram priznati da mi je recept na prvi pogled delovao malkice komplikovano, posebno onaj deo da je potrebno prvo mutiti jaja i secer na pari, pa zatim dodati neodredjenu kolicinu brasna..ali ohrabrena vasim utiscima resila sam da ga napravim.:))
 
Od velike pomoci bi mi je savet koji je napisala Maja , da se testo moze napraviti i bez prethodnog kuvanja na pari, pa sam se tako upustila u eksperiment...evo kako sam radila:

Ruski medovik

Sastojci: 3 jaja, 200 g secera, 3 kasike meda, 180 g margarina, 550 g ostrog brasna, 2 kasicice soda-bikarbone
Fil: 1,5 l kisele pavlake, 250 g secera u prahu

Priprema:


Umutiti mikserom sam od belanaca, dodati secer i jedno po jedno zumance. Na tihoj vatri otopiti margarin i med, pa tako vruce sipati u umucena jaja. Brasno pomesati sa sodom-bikarbonom i dodati smesi, pa sve lepo izmesati, pokriti i ostaviti da se ohladi (u prvom trenutku, stavila sam samo 400 g brasna, ali kad se smesa ohladila, bila je i dalje mekana, pa sam naknadno dodala jos 150 g brasna).

Testo podeliti na 4-5 delova, svaki rastanjiti preko prevrnutog pleha od rerne ili pak papira. Peci oko 5 minuta na 180 C. Kad se korice ohlade, iseci krajeve i izmrviti ih.

Izmesati kiselu pavlaku i secer u prahu, dovoljno je samo jednom blago promesati, sve se na kraju fino otopi. Filovati ohladjene kore, a gornju sasvim tanko premazati filom i posuti mrvicama biskvita.

Kolac sam seckala tek sutradan, korice su u medjuvremenu upile fil i postale divno mekane. Na kraju, sve je ispalo puno jednostavnije nego sto sam se nadala, kolac nije presladak, veoma je izdasan i sigurno cu ga napraviti jos koji put.:)))

недеља, 24. јануар 2010.

Piletina "Cordon bleu"


Samo na brzaka da otkuckam receptic, verujem da je svima poznat ovaj fini delikates koji je zapravo neka verzija beckih snicli sa nadevom...ovo sve zaista vrlo brzo bude gotovo i jako je zgodno posluziti kad ocekujete goste, a u frci ste sa vremenom i treba da napravite jos i desert...ali o slatkisima cemo u nekom narednom postu!;))) Do tada, prijatan ruckic...i lepo mi provedite nedeljno popodne!;)))))

Sastojci: pilece belo meso, praska sunka, kackavalj (trapist, ementaler ili slicno) i jos brasno, jaja i prezla za pohovanje

Priprema:
Pilece meso iseci na tanje snicle, malo istanjiti i zaciniti po ukusu. Na svaku sniclu staviti po sniticu praske sunke i kackavalja, preklopiti na pola. Snicle pohovati na klasican nacin, uvaljati ih prvo u brasno, zatim u umucena jaja i na kraju prezlu. Prziti oko 5 minuta sa svake strane dok ne dobiju finu rumenu koricu, izvaditi na kuhinjski papir da upije visak ulja i posluziti toplo uz neku finu salaticu po zelji... bon appetit!;)))

среда, 20. јануар 2010.

Fbi rukavice - muffini sa nadevom od sira by Andrea


Ovog meseca u igrici FBI rukavice koju je pokrenula Maja sa bloga Cooks and bakes , istrazujemo blog Voce i povrce . Ono sto me je prvo privuklo su prelepe slike i zanimljive price koje prate svaki receptic. Nekako se uvek najradije zadrzim medju slatkisima, pa sam za ovu priliku isprobala muffine sa nadevom od sira...sledi originalni receptic:


SASTOJCI

250 g brašna
100 g šećera
50 g maslaca
1 dcl mlijeka
2 velike žlice kaka
2 male žlice instant kave
1 vreićica praška za pecivo
1 vanilin šećer
2 jaja
2 velike žlice kiselog vrhnja
Prstohvat soli

Za nadjev
100 g svježeg posnog sira
20 g šećera
1 vanilin šećer

POSTUPAK

•Brašnu kojem ste prethodno dodali prašak za pecivo dodajte jaja, mlijeko, vrhnje i maslac te sve dobro izmiksajte.
•Kada smjesta postane ujednačena dodajte joj šećer, vanilin šećer, kakao, kavu te prstohvat soli. Sve još dobro izmiksajte.
•Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama i u svaku sipajte smjesu do pola.
•Na svaki muffin stavite žličicu nadjeva.
•Prekrijte muffine ostatkom smjese.
•Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici pi 180 stupnjeva oko 30 minuta.


NADJEV

•Mikserom dobro izradite svježi posni sir sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu.

Moji utisci: testo je prekrasno mekano, ne previse slatko vec upravo koliko treba, a kad zagrizete kolacic unutra Vas ceka ukusno iznenadjenje od sira...najtoplije ih preporucujem, uzivacete u svakom zalogaju...mmmmm!;)))))

петак, 15. јануар 2010.

Lepinjice sa pecurkama


Sastojci: 400 g brasna, 20 g kvasca, 1 kasicica soli, 4 kasike ulja, 2 dl mlake vode, 300 g sampinjona, 1 veca glavica crnog luka, topljeni sir (tipa "Zdenka"), so, biber, seckani persun

Priprema:

Kvasac razmutiti u pola solje tople vode, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju.
Od brasna, soli, pripremljenog kvasca, malo ulja i vode zamesiti meko testo, podeliti na dve loptice i ostaviti da odmaraju 15 minuta. U medjuvremenu pripremiti nadev, na malo ulja proprziti sitno seckan crni luk, dodati sampinjone iseckane na listice i sve zajedno kratko dinstati. Zaciniti po ukusu i posuti seckanim persunovim liscem.


Testo tanko razviti kao za pizzu, po obodu rasporediti kockice topljenog sira, pa krajeve testa preklopiti prema unutra. Na sredinu staviti nadev od sampinjona i sve posuti sa preostalim kockicama sira. Peci na 200 C oko 20-25 minuta. Posluziti toplo.


Napomena: odvojite par krupnijih sampinjona, iseckajte drskice i kratko prodinstajte sa malo luka, napunite kapice od sampinjona i na svaku stavite po kockicu topljenog sira. Zapecite i posluzite kao prilog uz glavno jelo ili toplo predjelo.

среда, 13. јануар 2010.

Rolnice od palacinki i rolatic sa sirom

Za pripremu ova dva recepta trebace vam vrlo malo vremena i svega par sastojaka koje vecinom imamo kod kuce, ovo je vise kao neka ideja tako da nisam navela precizne mere. Sve se moze pripremiti dosta ranije pa ih zgodno posluziti kao hladno predjelo, vrlo lepo ce izgledati na svedskom stolu a bice i ukusni zalogajcici na pocetku nekog svecanog rucka...bon appetit!;))

Rolnice od palacinki


Sastojci: slane palacinke, svezi sir, mileram, sunka, zacini...sve po zelji i ukusu:)

Priprema:

Ispecite palacinke po Vasem omiljenom receptu, premazite nadevom od sira i milerama, pospite kockicama sunke, ili stavite bilo koji drugi nadev po zelji, zamotajte i isecite na 2-3 dela...ne zaboravite na ukrasnu trakicu od vlasca.;))


Rolatic sa sirom


Sastojci: 150 g sira za tost sendvice, 250 g svezeg mladog sira, 50 g maslaca, zacinsko bilje, seckani orasi

Priprema:

U kalup oblozen folijom stavite tanko isecene snite sira (mozete koristiti sir za tost sendvice ili neki drugi po zelji, recimo gaudu), premazite jednim delom fila od svezeg sira, maslaca i zacinskog bilja, zacinite po ukusu.
Pospite seckanim orasima i stavite drugi deo fila, pa sve pokrijte preostalim listicima sira. Neka se hladi u frizideru bar 2 sata da bi svi sastojci mogli lepo da se sjedine i stegnu. Posluzite iseckano na snite uz salatu ili sveze voce.

Puzici i ladjice sa sirom

Ovog meseca u blogerskoj igrici "Ajme, koliko nas je" koju je pokrenula Monsoon, nasa domacica je Nada sa bloga Just good food a tema i glavni sastojak nasih recepata je sir...pa, za pocetak odmah nekoliko brzih receptica koji mogu posluziti kao fino toplo predjelo.:)

Puzici sa sirom


Sastojci: 500 g gotovih kora, 500-600 g svezeg sira, 2 jaja, 2 dl kisele pavlake, 1,5 dl ulja, 1,5 dl mineralne gazirana voda

Priprema:

Svaku koru poprskati sa malo ulja i mineralne vode,  pa slagati  4-6 kora jednu preko druge. Za fil izmešati sir, kiselu pavlaku i jedno jaje. Poslednju koru premazati tanko filom preko cele povrsine i zaviti kao rolat.

Na isti nacin napraviti jos 2-3 rolatica u zavisnosti od toga koliko kora imamo u pakovanju. Iseci na snite debljine 2 cm i poredjati na pleh tako da presecena strana bude okrenuta na gore. Pitice premazati umucenim jajetom i po zelji posuti susamom. Peci na 200 C oko 20-30 minuta da lepo porumene. Posluziti tople puzice.


Ladjice sa sirom


Sastojci: 300 g brasna, 15 g svezeg kvasca, malo soli, 2-3 kasike ulja, voda

 Nadev: sir, jaje, sunka...

Priprema:

Zamesiti testo kao za pizzu, podeliti na 4 loptice i ostaviti da malo odmore. Svaku lopticu rastanjiti pa oblikovati ladjice od testa, ivice malo saviti prema unutra a krajeve zavrnuti kao na slici.:)
Pripremiti nadev od sira i umucenog jajeta, po zelji dodati malo seckane sunke, pa napuniti ladjice od testa. Peci na 200 C oko 25-30 minuta i odmah posluziti cim su gotove. Prijatno!:)))

недеља, 10. јануар 2010.

Nagrada:))


Ajme, jos jedna simpaticna nagrada od drage cool frendice Snjeze...hvala puno!;)))

A sad, saljem je dalje na sledece adrese:


1. Cooking by Ruza123

2. My cooking creations

3. Delicious for kids

4. U mojoj kuhinji 2

5. Kusaj i slusaj Dalmaciju

P.S. Znate vec sta treba da radite...kiss!;)))

субота, 9. јануар 2010.

Kesten kocke

Sastojci: 6 jaja, 6 kasika brasna, 6 kasika secera, kesica praska za pecivo, 2 kasike kakaa

Fil: 500 g kesten pirea, 250 g secera u prahu, 2-3 kasike ruma, 50 g cokolade, 150 g maslaca

Glazura: 150 g cokolade, 4-5 kasika ulja

Priprema:

Umutiti sam od belanaca sa secerom, dodati zumanca, jedno po jedno, i na kraju kakao i brasno izmesano sa praskom za pecivo. Ispeci koru u velikom plehu od pecnice, a kad se ohladi preseci na dva dela.
U medjuvremenu pripremiti fil, umutiti penasto maslac i secer u prahu, dodatu kesten pire, rum i rastopljenu cokoladu. Sve lepo izmesati i premazati preko biskvita, odgore staviti drugi deo i preliti glazurom od cokolade. Dekorisati pufnicom od umucenog maslaca i cokolade ili slaga
.
Napomena: biskvit se moze poprskati sa par kasika ruma po zelji.:)

Rolat od kestena

Sastojci: 5 jaja, 5 kasika secera, 150 g kesten pirea, 50 g naribane cokolade, 1 kasika brasna

Fil: 350 g kesten pirea, 150 g secera u prahu, 100 g maslaca, 2 kasike ruma

Glazura: 100 g cokolade, 100 g secera u prahu, 100 g maslaca, 1 jaje

Priprema:

Umutiti penasto zumanca i secer, dodati kesten pire, naribanu cokoladu, kasiku brasna i na kraju pazljivo umesati sam od belanaca. Sipati u veliki pleh od rerne preko masnog papira i peci na 180 C oko 20 minuta. Gotovu koru prebaciti na vlaznu krpu i zaviti u rolat.

Za fil, penasto umutiti secer u prahu i maslac, dodati kesten pire i rum. Ohladjeni biskvit razmotati, premazati filom i ponovo zaviti u rolat.

Za glazuru umutiti maslac, i secer u prahu, dodati rastopljenu cokoladu i zumance, i na kraju sam od umucenog belanceta. Sve lepo sjediniti i pomocu sprica sa zvezdastim nastavkom dekorisati rolat.

Nagrada:)

Pre nekog vremena sam dobila ovu nagradicu od dragih cool frendica Nene i Jafi.

The Sunshine Award is awarded to bloggers whose positivity and creativity inspires others in the blog world. The rules for accepting this award:

-Put the logo on your blog or within your post.
-Pass the award onto 12 bloggers.
-Link the nominees within your post.
-Let the nominees know they have received this award by commenting on their blog.
-Share the love and link to the person from whom you received this award.

Prosledjujem je dalje na sledece blog adrese:

1. http://casadevainilla.blogspot.com/

2. http://blogoye.org/kuhinjica/

3. http://cebucatarim.blogspot.com/

4. http://naputovanju.blogspot.com/

5. http://palachinka.blogspot.com/

6. http://sweetfood-aleksandra.blogspot.com/

7. http://sweetsensation-monchi.blogspot.com/

8. http://voce-povrce.blogspot.com/

9. http://nonnasole.blogspot.com/

10. http://auringonkeittio.blogspot.com/

11. http://cooktobe.blogspot.com/

12. http://inspiredfoodie-josipa.blogspot.com

Punooo pozdrava!;))))

петак, 8. јануар 2010.

Pileca pasteta u testu


Za pripremu ovog predjela potrebno je odvojiti nesto vise vremena, i moram vam priznati da sam bila malkice skepticna kako ce sve na kraju ispasti, pogotovo sto sam prvi put radila pastetu na ovakav nacin, u testu i sa zelatinom.

Kako Bozic uvek proslavljamo u porodicnom krugu, odlucila sam se da isprobam ovaj novi receptic, a znala sam da mi moji ne bi zamerili ako bas i ne ispadne kako treba...;)) Medjutim, sve je proteklo u najboljem redu i rezultat je premasio moja ocekivanja, tako da ovo moze biti sasvim fino predjelo za neke svecane prilike.;))

Sastojci za testo: 500 g brasna, 2 dl kisele pavlake (vrhnja), 80 g maslaca, 1 jaje, malo soli

Nadev: 300g curecih (ili pilecih) grudi, 50 g slanine, 2 dl kisele pavlake, 1 belance, so, biber, 3 pileca bela mesa, 2-3 sargarpe, 50 g suvih pecuraka, veza persuna, malo naribane limunove korice, muskatni orascic

Preliv sa zelatinom: 3 dl pilece supe, kesica zelatina (10 g), 50 ml blazeg serija

Priprema:

Zamesiti testo od brasna, malo soli, listica maslaca i pavlake, dodati 1 jaje i ako je potrebno jos malo mleka. Testo zamotati u foliju i staviti u frizider da stoji 1 sat.

Pilece belo meso skuvati u supi zajedno sa sargarepicom, na klasican nacin uz dodatak ostale zeleni. Kad je meso kuvano, izvaditi ga iz supe i ocediti, a sargarepu koju smo skuvali celu, zaseci na 4-5 mesta po duzini (da bi kasnije u preseku izgledala kao cvetic) ili je iseci na sitne kockice.

Suve pecurke potopiti u vodu i ostaviti da stoje 1 sat (koristila sam sitake suve pecurke, ali mozete i neke druge po zelji ili cak i sveze pecurke). Kad su malo omeksale, iseci ih na manje kockice.

Curece grudi i slaninu sitno iseckati (ili samleti na masini), izmesati sa pavlakom, umucenim belancetom, posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati seckani persun, pecurke, naribanu limunovu koricu, muskatni orascic i po zelji malo vorcester sosa.


Testo rastanjiti, obloziti pravougani podmazani kalup (za hleb), a ostaviti deo testa za poklopac. Sipati pola fila, poredjati komade kuvane piletine i sargarepe, staviti drugi deo smese i poklopiti ostatkom testa.

Manjom modlicom napraviti nekoliko rupica na vrhu da bi para mogla da izlazi. Premazati umucenim jajetom i peci na 180-200 C oko 60-70 minuta.

Kad se pasteta ohladila, ukoliko je ostalo praznog prostora izmedju testa i nadeva, moze se rastopiti zelatin u toploj supi, dodati malo serija i kroz rupice polako sipati preko pastete. Ohladiti u frizideru. Posluziti uz tartar sos ili sos od limuna.


S obzirom da se meni poklopcic fino zalepio za nadev, nije bilo potrebno da popunjavam visak prostora sa zelatinom, pa sam ga iskoristila za jednu malu modlicu u koju sam nazimenice slagala povrce iz supe i kuvano jaje. Prvo sam sipala malo tecnosti, stavila u frizider da se stegne, slozila prvi red povrca i sipala jos malo supe, ponovo na hladjenje u frizider i tako redom dok se ne utrose svi sastojci.:)

недеља, 3. јануар 2010.

Salcici


Dobro poznati receptic za fine lisnate kiflice, salenjake, salčiće.:). Verujem da ste ih odmah prepoznali na slici.:) Mogu se praviti sa belim vinom, sa ili bez kvasca, a ovde je jedan sasvim jednostavan recept za testo koje se priprema sa kiselom vodom ali koje se divno lista.:)



Sastojci: 600 g brasna, 3 žumanca, naribana kora limuna, prstohvat soli, 2 dl kisele vode

Za premazivanje: 400 g sala, domaći pekmez od kajsija

Priprema:

Zamesiti testo od navedenih sastojaka i u testo dodati odmah 1 kašiku sala. Razviti koru i premazati sa 1/3 sala. Preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara na sobnoj temperaturi 20-30 minuta. Postupak ponoviti jos 2 puta a četvrti put razviti koru debljine 1 cm. Iseći na veće kvadrate i na svaki staviti po kašičicu gusto ukuvanog pekmeza od kajsija.


Preklopiti dva kraja testa prema sredini i malo pritisnuti da se ne bi otvorili prilikom pečenja. Premazati umućenim jajetom, samo odgore, da bi se pecivo i dalje moglo lepo listati. Peći na 200 C oko 20-tak minuta. Gotove salčiće posuti šećerom u prahu i grickati ih odmah dok su fino topli.:)
Izvolite, poslužite se....:)))))


p.s. jos par arhivskih fotkica.:))