среда, 30. децембар 2009.

FBI rukavice - keksici by Jasenka


Ovog meseca smo imali zaista lep zadatak, u blogerskoj igrici FBI rukavice koju je pokrenula mamajac imali smo zadatk da istrazimo blog "Sweet corner" nase drage Jasenke.

Moram vam priznati da je bilo pravo zadovoljstvo prelistavati stranice prepune divnih receptica i fotkica, a za ispobavanje sam odabrala keksice u slatkoj i slanoj varijanti, i verujte da mi je bilo jaaaako tesko izdvojiti samo par recepata medju svim onim divoticama...;)))

Prvi recept koji sam isprobala su bili ovi divni Limun keksici ...neverovatno ukusni i mekani, a sto je najlepse brzo se pripremaju.


Kad nesto isprobavam po prvi put, onda obicno pravim samo pola smese, ali ovog puta sam napravila izuzetak i s punim poverenjem resila da odmah zamesim celu meru...verujem da su komsije vec pomislile da otvaram fabriku keksica u stanu, jer ubrzo se celom kuhinjom prosirio divan miris limuna, pa zatim cokolade...:D

Sledeci kolacici iz ove lepe kolekcije su bili naravno sa cokoladom...recept za Cokoladne keksice. Zelela sam jos da ih malo dekorisem cokoladom i pospem perlicama, ali jednostavno nisam stigla...verujte mi na rec da su i u ovom "natural" izdanju vrlo fini!:))))


Bilo je tu jos punoo finih recepata koje bih tako rado isprobala, ali kako sam malo u stisci sa vremenom, odlucila sam se jos za slanu varijantu, jer sam zelela da ih iskoristim kao osnovu za jedan brzi "snack" (recept cu staviti posle praznika). Dakle, moj treci izbor su bili Tuc-tuc krekeri od sira .

Svi recepti su veoma lepo objasenjeni, mere precizne a fotografije tako dobre da Vam stalno odvlace paznju, jednostavno pozelite da se odmah sjurite u kuhinju i odmah pocnete da merite potrebne sastojke, mutite, mesite...;))) Sto se tice utisaka, najbolje ce biti da se sami upustite u avanturu i isprobate neki od ovih predivnih keksica, verujte da necete pogresiti...draga Jasenka, hvala jos jednom!;)))

среда, 23. децембар 2009.

Panetone


Sastojci400 g mekog brasna, 25 g svezeg kvasca, 1,5 dl mleka, 3 zumanca, 80 g secera, 150 g maslaca, 100 g suvog grozdja (svetlog i tamnog), 50 g suvih kajsija, 50 g seckanih badema, malo naribane limunove korice, 1 vanilin secer

Dekoracija150 g svezeg ratluka, 150 g secera u prahu, prehrambene boje, cokolada

Priprema:

Kvasac razmutiti u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju.
Od brasna, malo soli, pripremljenog kvasca i ostalih navedenih sastojaka zamesiti glatko testo, pokriti i ostaviti da odmara 1 sat.


Manji kalup, precnika 18 cm, obloziti masnim papirom, ali tako da papir viri iznad ivica kalupa, prebaciti testo i ostaviti da odmara jos 30 minuta. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40 minuta.


Panetone pazljivo izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi. Pre sluzenja posuti secerom u prahu i ukrasiti figuricama od marcipana ili ratluka.


Dekoracija: izmesati ratluk sa secerom u prahu, podeliti na manje delove i obojiti prehrambenim bojama. Oblikovati figurice Deda Mraza, kucice, jelkice i sl.

Ogradicu nacrtati na masnom papiru uz pomoc rastopljene cokolade, kad se stegne preneti na kolac i zalepiti sa malo cokolade. Za zimski ugodjaj, sve figurice posuti sa jos malo secera u prahu.

Srecni praznici!;))))

Cokoladne zvezdice


Sastojci: 150 g brasna, 100 g gustina (skrobnog brasna), 60 g secera, 30 g kakaa, 125 g maslaca, 1 jaje, 2 kasike slatke pavlake ili mleka
 
Fil: 100 g bele cokolade, 50 ml slatke pavlake, 3 kasike likera od kokosa ili svetlog ruma
 
Glazura: 100 g cokolade, 3 kasike ulja

Priprema:

Zamesiti testo od navedenih sastojaka, uviti u foliju i hladiti u frizideru 30 minuta. Testo razvuci tanko, modlicom vaditi zvezdice a zatim manjom okruglom modlicom izvaditi sredinu polovini zvezdica. Peci na 190 C oko 7-8 minuta.
 
Za fil, rastopiti belu cokoladu na pari, dodati slatku pavlaku i kad se malo ohladi umesati liker.
Premazati keksice bez otvora.
 
Za glazuru, rastopiti cokoladu sa malo ulja, preliti zvezdice sa otvorom i kad se glazura stegne spojiti sa premazanim keksicima.

недеља, 20. децембар 2009.

Lisnate pogacice sa sirom

Dok napolju padajaju snezne pahulje, napravite ove fine i tople pogacice, ususkajte se u omiljenu fotelju, i uzivajte uz dobru knjigu...prijatno nedeljno popodne!:))

Sastojci: 500 g mekog brasna, 25 g svezeg kvasca, 1 kasicica soli, 2,5 dl mleka, 1 jaje, 150 g margarina, 150 g sira, susam, jaje za premazivanje

Priprema:

Kvasac razmutiti u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju.

Izmesati brasno, so, pripremljeni kvasac, dodati jaje i sa toplim mlekom zamesiti srednje meko testo. Razviti koru, premazati sa 1/3 fila od umucenog margarina i sira, preklopiti kao lisnato testo i ostaviti da odmara 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.

Postupak ponoviti jos dva puta, a cetvrti put razviti koru debljine 1 cm i modlicom vaditi pogacice. Premazati umucenim jajetom, posuti susamom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 220 C oko 20 minuta.


Preostale krajeve testa samo naslagati jedan preko drugog (da bi testo ostali lisnato, ne treba ga mesiti), razviti tanko koru, premazati jajetom i posuti susamom. Iseci na trakice sirine 1 cm, spiralno uviti, poredjati na pleh i ispeci. Grickati toplo.:))

субота, 19. децембар 2009.

Nagrada:)

Pre par dana, pravo iz Kuhinje moje ravnice stigla mi je ova nagrada od nase drage Vere, i moram priznati da sam se bas prijatno iznenadila....;)) Ovom prilikom se najlepse zahvaljujem, a nagradu prosledjujem dalje:

1. Dragoj Ljilji sa bloga Chocolate dust

2. Nasoj passioniranoj kuharici Selmi Cooketa

3. Nadi, cije me fotke odusevljavaju Just good food

4. Cookes and Bakes ...Maji, fotka i kuva za 5+

5. Ani, sta ima za veceru - ovde sigurno necete ostati gladni;)

6. Snjezi, u ciju kuhinju vrtaljica uvek rado provirim


A kako smo svi sada u nekom predpraznicnom raspolozenju, zelela bih da podelim jos jednu nagradu food blogericama iz cijih kuhinja dopire miris najlepse ispecenih keksica!;)))


Kuhinjice u koje odlazi nagrada su:

4. Maslinka
5. Recepti iz moje biljeznice

6. Les gateaux de Pota
Drage moje, hvala na divnim recepticima koje ste podelile sa nama...nagradu mozete preuzeti ovde i proslediti dalje...;)))

недеља, 13. децембар 2009.

Prhke korpice sa jabukama


Sastojci: 190 g brasna, 100 g maslaca, 2-3 kasike hladne vode

Nadev: 2 -3 desertne jabuke, 3 kasike secera, 1 jaje, 80 ml slatke pavlake (vrhnja), 1 kasika Calvadosa ili nekog drugog likera

Priprema:

Zamesiti prhko testo od brasna, maslaca i malo hladne vode, zamotati u foliju i staviti u frizider 15-tak minuta. Testo tanko razviti i obloziti kalupice (12 manjih ili 1 veci precnika 23-24 cm). Preko korpica sa testom staviti mastan papir i razno zrnevlje ili rizu (da se testo ne bi podiglo prilikom pecenja), pa peci na 190 C oko 15-tak minuta. Izvaditi iz rerne i skloniti papir.


Jabuke oljustiti i iseci na tanke listice, rasporediti preko polupecenih korpica od testa, posuti sa malo secera i peci oko 10 minuta. U medjuvremenu, izmesati jaje, slatku pavlaku, preostali secer i liker, pa pazljivo preliti preko jabuka. Vratiti u rernu i peci jos 15-20 minuta dok se krema ne stegne i postane zlatno rumena.

Kad se korpice ohlade, izvaditi ih pazljivo iz modlica i posuti secerom u prahu pre sluzenja.:)


 

Sos od jabuka

Ovog meseca sam resila da se prikljucim mojim dragim food blogericama u igrici "Ajme koliko nas je" koju je osmislila Monsoon a cija je domacica ovog meseca Andrea sa bloga Shangri La Food...dakle, isprobavamo receptice sa jabukama . Za pocetak, jedan neobican i fini sos od jabuka:
 
Sastojci: 2 jabuke, komadic putera, 1 kasika gustina, 2 dl vode, 0,5 dl mleka, so, secer
 
Priprema:

Jabuke oljustiti i iseci na sitne kockice i proprziti na malo maslaca i ulja. U casi hladne vode razmutiti kasiku gustina, sipati preko jabuka, dodati mleko i zaciniti po ukusu. Sve kratko prokuvati i posluziti toplo uz pecenu ili kuvanu piletinu.
Napomena: Na isti nacin se moze pripremiti i sos od dunja.

Grilovana piletina sa medom

 
Sastojci: 4 pileca batacica, 2 kasike meda, 1 kasicica ljutog senfa, 1 kasicica obicnog senfa, 1 kasicica soja sosa, 1/2 kasicice izmrvljenog ruzmarina

Priprema:

Pilece batake zaseci na 2-3 mesta ostrim nozem i preliti marinadom od meda, senfa, soja sosa i ruzmarina. Ostaviti da stoje tako 30 minuta i povremeno ih okrenuti. Zagrejati pecnicu na 200 C i staviti batacice (zajedno sa marinadom) da se peku na najvisoj precki, povremeno ih preliti sokom koji puste. Peci oko 30 minuta, a onda pojacati temperaturu na 220 i peci jos 10-tak minuta.

Posluziti toplo uz prilog od rize i sos od jabuka...ova kombinacija ukusa je pomalo neobicna, ali ako ste ljubitelj kineske kuhinje onda ce vam se dopasti, piletina je blago slatkastog ukusa i fino ide uz osvezavajuci sos od jabuka...prijatno!:)

уторак, 8. децембар 2009.

Lepinjice sa maslinama



 
Ovo je nesto vrlo zgodno za grickanje, kao lagana vecerica uz neki fini namaz a ukusne su i same, brzo se naprave, a kolicinu slobodno mozete povecati po zelji. Medjutim, problem je sto mrak sada tako brzo pada, pa ne mogu da slikam po dnevnom svetlu, zato cu morati da ponovim ove lepinjice i za dorucak (izgleda da mi je samo potreban izgovor da ih opet napravim:).

Sastojci: 300 g mekog brasna, 15 g kvasca, 1 ravna kasicica soli, oko 2 dl mlake vode, 4 kasike ulja, 100 g crnih maslina, ruzmarin

Priprema:

Kvasac razmutiti u pola solje tople vode, sa kasicicom secera i brasna. Zamesiti meko testo od brasna, malo soli, ulja, mlake vode i pripremljenog kvasca, podeliti na 6 loptica i ostaviti da odmore 15-20 minuta.


Svaku lopticu rastanjiti rukom, poredjati na podmazan pleh, izbockati viljuskom na par mesta i premazati uljem. Na svaku lepinjicu staviti po par maslina, malo ih utisnuti u testo, posuti seckanim ruzmarinom i krupnom morskom solju. Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 C oko 20 minuta.


недеља, 6. децембар 2009.

Pikantne snicle sa sampinjonima



Jedan fini predlog za ukusni nedeljni rucak, da malo zacinimo stranice na kojoj su vecinom recepti za kolace i razne poslastice...a dok se sve kuva, ostaje vam sasvim dovoljno vremena da malo provirite i na omiljene food blogove!;)))

Sastojci: 600 g teleceg mesa, 2 vece glavice crnog luka, 1 sargarepa, 1/2 korena celera, 500 g sampinjona, so, biber, 1 kasicica gustina; po zelji: 10o g slanine (speka), 1 dl crnog vina

Priprema:

Telece meso iseci na lepe manje snicle, zaciniti po ukusu i kratko proprziti na ulju sa obe strane, izvaditi iz tiganja i odloziti na tanjir. Dodati povrce (luk, sargarepu i celer) iseckano na sitne kockice, proprziti na tom istom ulju, pa vratiti snicle, zaciniti, sipati malo vode koliko da sve prekrije i dinstati dok meso i povrce ne omeksaju, oko 40-tak minuta.


Sampinjone iseci na listice, dodati mesu i povrcu i sve zajedno dinstati jos 20-tak minuta. Pri kraju kuvanja, razmutiti kasicicu gustina u malo hladne vode, i zgusnuti umak od povrca i mesa. Posuti sitno seckanim persunovim liscem i posluziti uz kiselo vrhnje, pire krompir ili pirinac.

Napomena: za pikantniji ukus, povrce se moze proprziti zajedno sa kockicama slanine (oko 100 g), a na polovini kuvanja moze se dodati 1 dl crnog vina, sto ce mesu i umaku dati finu aromu... mmmm.:)) Bon appetit!

четвртак, 3. децембар 2009.

Kocke sa makom



Fino i mekano testo sa ukusnim filom od maka, zavolećete ovaj kolačić na prvi zalogaj... kad vam kažem.:) Tako se jednostavno priprema, da ćete poželeti da ga sutradan odmah ponovo napravite jer teško da će ostati neka kockica..) Kako da vas ubedim da isprobate?:)))


Kocke sa makom

Sastojci: 2 jaja, 2 dl mleka, 2 dl ulja, 200 g šećera, 300 g brašna, 1 kesica praška za pecivo

Fil: 250 g mlevenog maka (ili oraha), 3-4 kašike šećera, 1 kesica vanilin šećera, 1 dl mleka

Priprema:

Umutiti čvrstu penu od belanaca, dodati šećer, žumanca i sve ostale sastojke redom. Polovinu smese sipati u podmazan i brašnom posut pleh, a zatim peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta.


Izmešati samleveni mak (ili orahe ako više volite) sa šecerom i sve preliti vrelim mlekom (bolje da fil bude gušći). Izvaditi napola pečen kolač iz rerne, pa preko testa rasporediti fil od maka. Odgore sipati drugi deo smese i vratiti u rernu da se peče jos 20-tak minuta.

Kad se potpuno ohladi iseći na kocke i obilno posuti šećerom u prahu... prijatno grickanje!:)


Napomena: možete napraviti pola fila sa makom, a pola sa orasima, na taj način imaćete odmah dve vrste različitih kolača.:)


 

уторак, 1. децембар 2009.

Trobojne oblande


 
Da li se secate kako je to kad ste daleko od kuce, mozda na studijama u drugom gradu, ili ste zbog posla odvojeni od vasih najmilijih, a onda vam stigne paketic najfinijih domacih kolaca, koje su vasa mama, baka ili prijateljica napravile sa puno ljubavi, brizljivo ih spakovale u kutiju i poslale, i na trenutak se osetite kao da ste ponovo kod kuce...:)))

Ovi kolacici na slici su upravo u jednom takvom paketu, ususkani izmedju cokoladnih keksica i kocki sa makom (recept uskoro sledi), otisli do Novog Sada, da bi obradovali jednog komsiju studenta, koji je prvi put odvojen od kuce i svojih najblizih. Nadam se da su mu makar na kratko preneli delic domace atmosfere, jer nekada su vam komsije toliko bliske, kao da su vam najrodjeniji, vidjate se skoro svakog dana i sa njima delite sve male i velike radosti, probleme...:)

Uz dopustenje drage cool prijateljice Anci http://katikanci.coolinarika.com/, koja je ove prefine kolacice objavila na Coolinarici, postavljam ovaj recept i ovde, a originalni receptic mozete procitati na sledecoj stranici http://www.coolinarika.com/recept/738530 ....hvala draga!:)))


Trobojne oblande

Sastojci: 1 veliko pakovanje oblandi

Fil 1. 200 g mlevenih oraha, 200 g secera, 1 dl mleka, 1 kasika ruma

Fil 2. 4 zumanca, 150 secera, korica i sok od 1/2 limuna, 150 g maslaca/margarina;

Fil 3. 200 g suvih smokava, 100 g suvog grozdja, 100 g secera, 1/2 kafene soljice vode, sok i korica 1pomorandze


Priprema:


Za prvi fil: izmesati mlevene orahe i secer u prahu i preliti sa 1 dl vrelog mleka, dodati kasiku ruma i sve fino izjednaciti.

Za drugi fil: mutiti na pari zumanca i secer, dodati naribanu koricu i sok od pola limuna, a kad se ohladi umesati 150 g maslaca ili margarina.

Za treci fil: skuvati sirup od secera i malo vode, dodati mlevene smokve, suvo grozdje, sok i koricu od pomorandze i sve lepo izmesati.

Filovati oblande i pritsinuti odgore necim teskim (recimo, jedan recnik ili par knjiga ce dobro doci) i ostaviti tako preko noci. Sutradan seci na stanglice ili kocke.