субота, 28. новембар 2009.

Integralni keksici


Za razliku od prethodnih, sa ovim keksicima zaista nije problema, bilo ih je milina napraviti...i grickati.:) Jos jedan lepi recept iz knjige "What`s cooking - chocolate" J. Bellefontaine.

Sastojci: 75 g maslaca, 100 g smedjeg secera, 1 jaje, 25 g ovsenih (zobenih) pahuljica, 125 g integralnog psenicnog brasna, 60 g belog brasna, 1 ravna kasicica praska za pecivo

Glazura: 100 g cokolade, 3 kasike ulja

Priprema:

Umutiti penasto maslac i secer, dodati brasno i ostale sastojke (ovsene pahuljice malo izmrviti ako su krupne). Oblikovati loptice i redjati na pleh preko masnog papira. Svaku lopticu malo pritisnuti viljuskom odgore i napraviti razmak izmedju keksica jer ce se rasiriti prilikom pecenja.

Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 190 C oko 15-20 minuta. Ostaviti da se jos malo ohlade u plehu, pa ih tek onda preneti na tanjir. Donju stranu svakog keksica prekriti cokoladnom glazurom, kad se cokolada stegne staviti ih u kutiju...gric, gric, gric.


Cokoladni keksici


Poneta odusevljenjem zbog cokoladnih korpica, resila sam da isprobam jos neki recept iz "cokoladne" knjige J. Bellefontaine koja mi je dosla do ruku. Odlucila sam se da ovog puta napravim keksice koji su imali tako romanticno ime "Viennese chocolate fingers", i na slici delovali zaista interesantno, tako neobicno upleteni i do pola prekriveni cokoladom.

Svi sastojci su bili zameseni, smesa stavljena u spric i samo ih je trebalo istisnuti na papir za pecenje...nista lakse!:) Hm, ali nije sve islo tako glatko...fina cokoladna smesa, iako mekana, jednostavno nije htela da izadje iz sprica...dobro, nista strasno, pomislila sam, dodacu malo mleka, sve ponovo zamesiti i pokusati ponovo. Ali ni ovoga puta, nista se nije desilo...oni divno cipkasto upleteni keksici sa slike jednostavno nisu hteli da se pojave na drugom kraju sprica.:(

A onda mi se pred ocima stvorila slika Masaterinih finih domacih keksica napravljenih na masini, kojima sam se pre neki dan divila na njenom blogu http://receptiizmojebiljeznice.blogspot.com/2009/10/keksi-na-masinu.html. ...to je bilo resenje, ubrzo je pleh bio ispunjen cokoladnim vencicima i "prsticima", a svega 15 minuta kasnije vec smo uzivali u toplim, neverovatno prhkim keksicima...ipak su vredeli truda!;)))

Cokoladni keksici

Sastojci: 125 g maslaca, 75 g secera u prahu, 175 g brasna, 25 g gustina, 1 ravna kasicica praska za pecivo, 75 g cokolade, 2-3 kasike mleka

Glazura: 100 g cokolade, 3 kasike ulja

Priprema:

Umutiti penasto maslac i secer, dodati brasno, gustin i rastopljenu cokoladu. Zamesiti mekano testo i na masini praviti keksice, ili ako vam podje za rukom istisnuti iz sprica pomocu najsireg zvezdastog nastavka. Redjati ih na pleh preko masnog papira, peci na 190 C 15-tak minuta. Kad se potpuno ohlade, svaki keksic do pola preliti cokoladnom glazurom i staviti na celofan dok se cokolada ne stegne.

Napomena: keksice mozete samo sa donje strane premazati cokoladom, pa kad se stegne spajati po dva sa malo kreme od maslaca.:)

уторак, 24. новембар 2009.

Mini cokoladne korpice

 

Ovo je jedan od onih receptica koji ce vas osvojiti na prvi pogled jednostavnoscu pripreme i finim sastojcima, malene korpice od prhkog testa ispunjene cokoladnim kremom, mmmm...verujte mi da cete im tesko odoleti, kao sto ni ja nisam kad sam ih prvi put ugledala na stranicama knjige "What`s cooking - chocolate" autorice Jacqueline Bellefontaine. Pa, zato brzo da vidimo sta nam je sve potrebno:

Sastojci ( za 24 mini korpice): 175 g brasna, 75 g maslaca, 1 kasika secera u prahu, 3 kasike hladne vode
Fil: 100 g punomasnog krem maslaca (ili krem sira), 1 kasika secera u prahu, 50 g cokolade, 1 manje jaje
Dekoracija: 50 g maslaca, 50 g secera u prahu, 50 g cokolade

Priprema:

Maslac iseci na manje kockice i izmesati sa brasnom dok se ne dobiju fine grudvice. Dodati secer i vode koliko je potrebno da se zamesi meko testo, zamotati i staviti na 15 minuta u frizider. Razviti tanko koru, iseci manje krugove i obloziti kalup za mini muffine ili male metalne modlice.

Izmesati krem maslac i secer u prahu, dodati blago umuceno jaje i rastopljenu cokoladu. Izjednaciti smesu i napuniti korpice od testa. Staviti da se peku 15-20 minuta na 180 C. Izvaditi ih kalupa i ostaviti da se potpuno ohlade.



Umutiti penasto maslac i secer, dodati rastopljenu cokoladu, i pomocu sprica sa zvezdastim nastavkom ukrasiti korpice. Mozete ih dekorisati i pufnicom od umucenog slatkog vrhnja i sa par cokoladnih listica.

Napomena: krem maslac je vrsta punomasnog mlecnog namaza (sa 42 % mlecne masti), a sadrzi pavlaku (vrhnje), maslac i mleko u prahu (recimo "Kremsi", mlekara Subotica)...ili upotrebiti neki drugi slican punomasni krem namaz.

недеља, 22. новембар 2009.

Rodjendanska tortica




Danas je bakin rodjendan... bilo bi puno svecica na torti da smo ih kojim slucajem sve stavili, pa smo odavno prestali sa tom praksom. ;) Torta je obavezna, i mada se svaki put kao ljuti sto smo je napravili, mislim da joj je ipak drago...to je samo mala paznja da joj pokazemo koliko nam znaci i koliko je volimo...i zato su, umesto rodjendanskih svecica, na tortici ruze.;)))

Tortica je nezna, poput nekog finog sladoleda, sa vazdusatim koricama od belanca i bogatom kremom od cokolade i lesnika...receptek je vrlo jednostavan, ovo je zapravo verzija spanskog vetra, onako kako je najvise volimo:


SPANSKI VETAR

Sastojci za beze korice: 6 belanaca, 300 g secera, 1,5 kasika brasna, 1 kasika sirceta

Sastojci za kremu: 1 l mleka, 6 zumanaca, 9 kasika secera, 4,5 kasike brasna, 4,5 kasike gustina (skrobnog brasna), 2 vanilin secera, 250 g maslaca, 150 g cokolade, 150 g lesnika


Priprema:

Umutiti cvrst sam od belanaca, dodavati postepeno secer i na kraju pazljivo umesati brasno i kasiku sirceta. Smesu ravnomerno rasporediti preko masnog papira kojim smo oblozili veliki pleh od pecnice. Susiti 1,5-2 h na 125 C.

U medjuvremenu pripremiti kremu: zumanca umutiti sa 4-5 kasika secera, dodati brasno, gustin i malo hladnog mleka. Mleko staviti da provri sa preostalom kolicinom secera, dodati zumanca i skuvati krem. Kad se ohladi, umesati maslac i podeliti na dva dela, pa u jedan deo staviti rastopljenu cokoladu a u drugi deo dodati samlevene pecene lesnike.

Ohladjenu beze koricu iseci na pola, preko prve korice nanati fil od cokolade, staviti drugu koricu pa premazati filom od lesnika. Dekorisati slagom i ruzicama. Dobro rashladiti pre sluzenja.



Ruzice od slaga: umutiti 200 g slag pene u prahu sa 1 dl hladne vode, po zelji obojiti sa par kapi prehrambene boje, i staviti u frizider da se jos malo stegne. Pomocu nastavka za pravljenje ruzica (Wilton #121), napraviti ruzice i preneti ih na tortu.

четвртак, 19. новембар 2009.

Posni minjoni


POSNI MINJONI


Sastojci: 1 dl ulja, 2 dl kisele vode, naribana korica jednog limuna, 12 kasika secera, 10 kasika mlevenih oraha, 275 g brasna, 1 prasak za pecivo

Fil I: 250 g margarina, 100 g secera, 1 kesica vanilin secera, 100 g posnog keksa, par kapi arome ruma

Fil II: 200 g secera, 1 dl vode, 200 g mlevenih oraha, 100 g cokolade

Priprema:

Izmesati sve sastojke i ispeci koru u velikom plehu od pecnice oblozenom masnim papirom. Peci na 200 C oko 15-20 minuta.
Umutiti penasto margarin, dodati secer i mleveni keks i par kapi arome po zelji, pa namzati preko ispecene korice.
Za drugi fil, skuvati sirup od secera i vode, preliti orahe i dodati cokoladu. Kad se ohladi, premazati preko prvog fila. Seci na mnej kocke, preliti glazurom od cokolade i dekorisati grancicom usecerenih ribizli.
Napomena: ako zelite da kolacici budu visoki, ispecite ih u manjem plehu.

уторак, 17. новембар 2009.

Sitni posni kolači


(na slici: urmice, starinske bele štanglice, marokanci, dekorativne korpice, posni minjoni)

Mojim dragim food bloggericama, odavno su vec poznati recepti za ove posne kolace sa stranica Coolinarike, ali nadam se da nece smetati da se ponove. Pošto ovaj blog pišem tek od nedavno, staviću i po neki već provereni recept, a biće jos puno finih novih stvari... izvolite, poslužite se!:)

Dopuna: na kraju stranice nalaze se linkovi za posne kolačiće koje rado pravim, nadam se da će vam fino poslužiti, a ako ih možda budete radili, javite svakako vaše utiske.:))

p.s. tu sam za sva dodatna pitanjca, pa ukoliko ih imate najbolje je da ih postavite ispod najnovnijeg posta, tu ću ih ipak pre pročitati nego ovde.:)

Urmice


Sastojci: 250 g suvih smokvi, 250 g mlevenih oraha, 250 g šećera, sok i kora pola pomorandže, 50 g čokolade
 
Priprema:

Ušpinovati šećer sa kafenom šoljicom vode, narendati koricu neprskane pomorandže i dodati samlevene smokve. Sve kuvati oko 5-7 minuta, zatim dodati čokoladu, orahe i sok od pomorandže. Promešati da se sve lepo izjednači. Kad se smesa ohladi, oblikovati male valjčiće i redjati ih na tanjir da se prosuše.

Sutradan svaku urmicu preliti karamelisanim šećerom ili rastopljenom čokoladom.
 
 
Marcipan štanglice


Sastojci: 350 g šećera, 1 dl vode, 150 g mlevenih oraha, 150 g mlevenog posnog keksa, 125 g margarina, 2 kašike ruma
 
Fondan: 250 g šećera u prahu, 5-6 kašika vruće vode, limunov sok, ulje

Priprema:

Skuvati sirup od šećera i vode (kuvati 2 minuta). Pomeriti sa ringle, dodati margarin i mešati dok se ne istopi. Dodati zatim sve ostale sastojke: mlevene orahe, keks i rum Izjednačiti smesu i sipati u manji kalup obložen masnim papirom. Kad se potpuno ohladi, preliti fondanom i sutradan seći na štanglice ili trougliće.

Fondan: šećer u prahu sipati u dublju činiju i postepeno dodavati vruću vodu. Sve mutiti varjačom do željene gustine. Na kraju dodati 1 kašiku limunovog soka i 1 kašiku ulja.
 

Marokanci
 

Sastojci: 300 g mlevenih oraha, 150 g šećera u prahu, 50 g margarina, oko 1 dl šećernog sirupa, malo limunovog soka, naribani muskatni oraščić i par karanfilića

Priprema:

Izmešati orahe, šećer, začine, dodati margarin i sa limunovim sokom ili sirupom zamesiti testo. Po potrebi dodati jos malo oraha ili šećera da se dobije smesa koja se ne lepi za ruke. Oblikovati male kupice i svaku preliti rastopljenom čokoladom. Posuti čokoladnim mrvicama ili ukrasiti spiralicom od rastopljene čokolade.

Dekorativne korpice


Sastojci: 300 g mlevenih oraha, 150 g šećera u prahu, oko 1 dl šećernog sirupa, malo limunovog soka, komadić margarina
 
Za vockice: 100 g ratluka, 100 g šećera u prahu, par kapi crvene i žute prehrambene boje/arome

Priprema:
 
Zamesiti testo od navedenih sastojaka i oblikovati kuglice veličine oraha. Za šecerni sirup rastopiti par kašika šećera u malo vode i kratko prokuvati.

U kalupić za korpice staviti najpre papirnatu korpicu, pa zatim kuglicu i utisnuti smesu da dobije oblik korpice. Uz pomoć papirnate korpice izvaditi korpicu od oraha i pazljivo je odvojiti od papira. Na isti način napraviti i sve ostale korpice. Ukrasiti ih sa rastopljenom tamnom čokoladom, a kad se stegne staviti i malo bele čokolade odgore, i na kraju i voćkice od ratluka.

Voćkice od ratluka: Zamesiti testo od ratluka i šećera u prahu. Podeliti na dva dela i jedan obojiti u roze (za trešnjice), a drugi u žuto (za kruškice).


Linkovi za posne kolacice:

Bubamarice
Karamel kuglice
Puslice od oraha
Panjici
Srdasca sa susamom
Grijaz-kesten minjoni
Kesten praline
 

Venac sa mirisom limuna



Sastojci: 4 jaja, 200 g maslaca, 250 g mladog sira, 200 g secera, 300 g brasna, 1 vanilin secer, 6 kasika mleka, sok i korica limuna, 1 prasak za pecivo, 100 g svetlog suvog grozdja, par kasika ruma

Priprema:

Umutiti penasto maslaa sa secerom, dodati zumanca, sir, brasno, naribanu koricu i limunov sok.  Na kraju dodati penu od belanaca i suvo grozdje koje je bilo potopljeno u rumu. Kalup za venac ili kuglof namazati maslacem i posuti brasnom, pa ravnomerno rasporediti smesu. Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 C, 30-40 minuta. Gotovi kolac posuti secerom u prahu.
 

Kokos-zele stanglice



Sastojci: 3 jaja, 3 kasike secera, 2 kasike brasna, 1 kasika kakaa

Zele fil: 2 dl soka od pomorandze, 1-2 kasike secera, 1 kesica zelatina

Krema sa kokosom: 2,5 dl mleka, 1,5 kaska brasna, 5 kasika secera, 1 vanilin secer, 2,5 dl slatke pavlake, 50 g kokosa

Priprema:
Umutiti belanca, dodati secer, zumanca i na kraju brasno i kakao. Ispeci koru u manjem plehu.
Zelatin izmesati sa par kasika hladne vode. Zagrejati sok, dodati zelatin i mesati dok se ne otopi. Kad se zelatin rashladi i pocne da se steze sipati preko ohladjene kore. Staviti u frizider da se potpuno stegne.


Izmesati brasno i secer sa malo hladnog mleka, a preostalo mleko zagrejati da provri pa skuvati kremu. Kad se ohladi dodati umucenu slatku pavlaku i kokos. Premazati preko ohladjenog zelea i sve preliti cokoladnom glazurom. Kad se stegne seci na stanglice.

Dvobojni rolat

 

Sastojci: 6 jaja, 6 kasika secera, 3,5 kasike brasna, 1 kasika kakaa
Fil: 2,5 dl mleka, 1,5 kasika brasna, 5 kasika secera, 2,5 dl slatke pavlake, pola kesice zelatina, 80 g kokosa, 1 vanilin secer
Priprema:
Umutiti penasto belanca, dodati secer i jedno po jedno zumance. Pazljivo umesati brasno i smesu podeliti na dva dela, pa u jedan deo dodati prosejani kakao. I tamnu i svetlu smesu sipatu u spric, pa preko masnog papira naizmanicno povlaciti kose pruge. Peci na 200 C oko 20 minuta. Pecenu koru izvaditi na vlaznu krpu i uviti u rolat.
 

Razmutiti brasno i secer sa malo hladnog mleka, a preostalo mleko zagrejati i skuvati krem. Dodati kokos i ostaviti da se ohladi. U ohladjeni krem dodati umuceno slatko vrhnje i zelatin pripremljen po uputstvu sa kesice.

Odmotati rolat, podeliti na dva dela i svaki premazati pripremljenim kremom. Uviti ponovo rolate i dobro rashladiti pre sluzenja. Mogu se napraviti dva mala ili jedan veci rolat.